Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE: • Popis poljoprivrede u drugoj polovini 2023. godine •


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će popis poljoprivrede, koji je planiran za drugu polovinu 2023. godine, dati sveobuhvatan prikaz toga gde se nalazi srpska poljoprivreda u odnosu na period od pre 10 godina.

Nedimović je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine, rekao da je predviđeno da rezultati popisa budu objavljeni godinu dana kasnije.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će Srbija dobiti i bazu podataka i statističke podatke vezane za poljoprivredu, istakavši da će donosiocima odluka u vezi sa tom građom ubuduće biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu.

On je istakao da je situacija u oblasti poljoprivrede znatno bolja nego ranije, preciziravši da je država za mere koje se, između ostalog, tiču pomoći poljoprivrednicima za mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje, 2016. godine mogla da izdvoji približno 600 miliona dinara.

Nedimović je naglasio da je četiri godine kasnije isplaćeno 11,2 milijarde dinara, što govori o tome koliko je povećan kapacitet države, ali i koliki je broj onih koji apliciraju za pomenutu pomoć, koja se finansira isključivo iz budžeta.

Potpredsednik Vlade je danas predstavio i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije između Evropske investicione banke i Republike Srbije.

On je uputio poziv poslanicima da podrže predložene zakone kako bi svi koji su konkurisali iz sektora malih i srednjih preduzeća dobili podršku za obrtna sredstva i održavanje tekuće likvidnosti.

Podrška će biti realizovana kroz Fond za razvoj, objasnio je on i precizirao da je rok otplate za održavanje likvidnosti 48 meseci, grejs period 18 meseci, a kamatna stopa jedan odsto na godišnjem nivou.

Prema njegovim rečima, minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, za zadruge 200.000 dinara, dok maksimalni iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica može biti do 10 miliona dinara.

Potpredsednik Vlade je rekao da je maksimalan iznos kredita za mala pravna lica 60 miliona dinara, a za srednja pravna lica do 100 miliona dinara.

Imajući u vidu da su privredni subjekti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja posebno bili pogođeni zbog pandemije, vodilo se računa o tome da im se omogući korišćenje sredstava pod nešto povoljnijim uslovima, naveo je on.

Nedimović je ukazao na to da je rok otplate za ove kredite do pet godina, a uključuje grejs period do dve godine, sa istom kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 22.7.2021.
Naslov: Redakcija