Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IGRAMA NA SREĆU: Iako udaljenost kladionica od škola ne može biti manja od 200 metara, ih ima i u neposrednoj blizini škola


Prema Upravi za igre na sreću u Srbiji je registrovano 2.987 lokacija u kojima se priređuju igre na sreću. I nije samo veliki broj kladionica problem jer je sada klađenje dostupno i preko telefonskih aplikacija, mada nije retkost da zaposleni ne kontrolišu mlade kada uđu u objekat, a morali bi.

Iako se u Zakonu o igrama na sreću ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020) navodi da udaljenost kladionica od škola ne može biti manja od 200 metara, da ih ima na "svakom ćošku" pa i u neposrednoj blizini škola primetili su i u Skupštini Grada.

Prošle godine gradonačelnik Aleksandar Šapić Ministarstvu finansija predao je spisak kladionica koje verovatno krše taj zakon. Iz Ministarstva finansija smo dobili odgovor da geodetska organizacija još proverava te navode.

"Uprava za igre na sreću je u skladu sa odredbama Zakona o igrama na sreću pokrenula postupak oduzimanja odobrenja, zaključno sa 16. 6. 2023. godine. U šest objekata sa primljenog spiska prestalo je priređivanje igara na sreću", navode iz Uprave za igre na sreću.

Stručnjaci su saglasni da kladionice i igre na sreću ne bi smele da budu dostupne mladima, jer, kako tvrde, dovoljan je samo jedan ulazak u te objekte da se razvije zavisnost.

Tačan broj kockarskih ovisnika u Srbiji nije poznat. Od nadležnih smo saznali samo da se broj kladionica u protekle tri godine na teritoriji Srbije smanjio za 73. Kako navode stručnjaci iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti, svaki treći tinejdžer u Srbiji zavisan je od kocke, a najmlađi ima samo sedam godina.

Što možda i nije čudno, s obzirom na to da gotovo da nema ulice u Beogradu u kojoj makar na jednom bilbordu nije reklama za kladionice.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Baranin, 22.06.2023.
Naslov: Redakcija