Zastava Bosne i Hercegovine

PDV I ELEKTRONSKO FAKTURISANJE - AKTUELNA PITANJA U VEZI SA ELEKTRONSKIM FAKTURISANJEM, PRIMENOM PROPISA O PDV I EVIDENTIRANJEM PDV U SEF: Paragraf organizuje vebinar 11. jula 2023. godine


Kompanija Paragraf organizovaće, 11. jula 2023. godine, vebinar na temu “PDV i elektronsko fakturisanje - Aktuelna pitanja u vezi sa elektronskim fakturisanjem, primenom propisa o PDV i evidentiranjem PDV u SEF”.

Izdavanje e-Fakture i evidentiranje PDV u SEF i dalje predstavljaju novinu u praksi, gde se javlja veliki broj pitanja i nedoumica kod obveznika, posebno u periodu sačinjavanja pregleda obračuna PDV i podnošenja poreske prijave PDV. Pored toga, od 1. jula se primenjuje i novi Pravilnik o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 47/2023).

S tim u vezi, na vebinaru će biti reči o e-Fakturi kao računu u smislu propisa o PDV, pre svega u smislu pravilnog iskazivanja pojedinih elemenata na e-Fakturi kako bi se zadovoljila fomalna ispravnost e-Fakture u smislu propisa o PDV, zatim o ostvarivanju prava na odbitak prethodnog poreza po e-Fakturama i nekim slučajevima, storniranju e-Faktura i posledicama storniranja iz ugla propisa o PDV, evidentiranju PDV u SEF-u i sl. Kao i uvek, trudićemo se da odgovorimo na što veći broj pitanja učesnika vezanih za ove teme.

Vebinar je namenjen računovođama, poreskim savetnicima, finansijskim direktorima, kao i svim licima koja u svom radu primenjuju propise o elektronskom fakturisanju i propise PDV. Učesnici će moći od predavača da čuju odgovore na mnoga aktuelna pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava na odbitak prethodnog poreza na osnovu e-Fakture, naknadnom smanjenju osnovice i PDV i storniranjem e-Fakture iz ugla propisa o elektronskom fakturisanju i PDV, kao i na pojedina pitanja koja se tiču evidentiranja PDV u SEF.

Teme vebinara:

  • Ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza po osnovu e-fakture – aktuelna pitanja
  • Naknadno smanjenje osnovice i obračunatog PDV – uslovi za smanjenje PDV i iskazivanje podataka u Obrascu POPDV i evidentiranje u PDV evidencijama u SEF-u
  • Storniranje e-Fakture iz ugla propisa o elektronskom fakturisanju i propisa o PDV i evidentiranje u PDV evidencijama u SEF-u.

Predavač je Olica Pješčić pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa „Poresko-računovodstveni instruktor“

Detaljne informacije o vebinaru (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici “PDV i elektronsko fakturisanje - Aktuelna pitanja u vezi sa elektronskim fakturisanjem, primenom propisa o PDV i evidentiranjem PDV u SEF“.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Redakcija, 22.06.2023.