Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GLAVNOM GRADU: Predviđena decentralizacija prestonice, kroz podelu na gradsku i prigradsku zonu


Narodna skupština Republike Srbije, 22. maja 2019. godine, započinje novu sednicu, a na dnevnom redu je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu. Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, pozvao je poslanike da, bez obzira kojoj stranci pripadaju, glasaju za taj zakon.

Prema njegovim rečima, na taj način glasaju za bolji život Beograđanki i Beograđana, kao i da će novi zakon omogućiti decentralizaciju grada i veće nadležnosti opštinama, tako što će spustiti nivo odlučivanja bliže građanima.

On je najavio je da će posle usvajanja Zakona o glavnom gradu, do kraja juna, biti usvojen i novi Statut grada.

Vesić je ukazao da će ukoliko izmene i dopune Zakona o glavnom gradu ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 83/2014 - dr. zakon i 101/2016 - dr. zakon) budu usvojene, Beograd biti podeljen na dve zone - prigradsku i gradsku.

Kako je objasnio, gradsku zonu činiće 10, a prigradsku sedam opština, i na taj način biće urađena podela nadležnosti.

- Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti. Takođe ćemo tražiti da opštine osnivaju uslužne centre, kao što je Opština Grocka takav centar otvorila u naselju Kaluđerica i time omogućila građanima da 90 odsto stvari urade na jednom mestu, čak i stvari iz domena republike, kao što su PIO fond ili Katastar nepokretnosti. Na taj način ćemo spustiti nivo odlučivanja bliže građanima i to je suština ove politike - naveo je zamenik gradonačelnika.

Izvor: Vebsajt Blic, 20.05.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija