Zastava Bosne i Hercegovine

DRUGI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF, ZLATIBOR, 21-24. MAJ 2017. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Razmatrani Zakon o opštem upravnom postupku i propisi koji se tiču racionalizacije u javnom sektoru, te aktuelnosti u primeni računovodstvenih propisa


Drugog dana Savetovanja, 22. maja 2017. godine, u organizaciji kompanije Paragraf, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru" organizovana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrane su teme vezano za propise čijom primenom se predviđa reforma u javnom sektoru.

Ruža Urošević, sudija Upravnog suda održala je uvodno predavanje o novom Zakonu o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016), nakon čega je odgovarala na mnogobrojna pitanja učesnika.

Druga tema bila je Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 21/2016), o kome su govorili dr Dragan Luković, savetnik generalnog sekretara Narodne skupštine i bivši sekretar Odbora za lokalnusamoupravu Narodne skupštine Republike Srbije i Ranko Jerković, glavni i odgovorni urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor", "Pravnik u javnom sektoru".

Glavni i odgovorni urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru", Ranko Jerković, takođe je održao i predavanje na temu ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru u 2017. godini.

Marko Jekić, viši urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru" izlagao je na temu primanja zaposlenih u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, nakon čega je odgovarao na pitanja učesnika.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održala je dr Mirjana Šušnjara, sudija Prekršajnog apelacionog suda u penziji, koja je govorila o kaznenoj odgovornosti pravnih lica i odgovornih lica u prekršajnom postupku.

Za učesnike iz privatnog sektora razmatrane su aktuelnosti u primeni računovodstvenih propisa.

Mr Milica Bjelić, ovlašćeni eksterni i interni revizor, govorila je o Statusnoj promeni pripajanja - pravni, računovodstveni i poreski aspekt.

dr Marina Protić, odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" govorila je o primeni novih i revidiranih MRS/MSFI i izmenama i dopunama MSFI za MSP.

Danijela Krajić, viši urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor" održala je predavanje na temu računovodstvenog evidentiranja izgradnje objekta u poslovnim knjigama investitora - namenjenih prodaji na tržištu i za sopstvene potrebe.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz privatnog sektora održala je Nevena Praizović, savetnik u sektoru za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je govorila o odobravanju prodajnih podsticaja – akcija, popust, rasprodaja, promocija i slično.

Izvor: Redakcija, 22.05.2017.