Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Uvodi se donji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva u visini minimalne zarade od dana započinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta i smanjuje se vremenski period u kojem se cene osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivredne osiguranice sa 24 na 18 meseci


Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja Bebac.com, Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame, sa kojima je razgovarala o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Premijerka Brnabić upoznala je predstavnike udruženja sa prihvaćenim predlozima i primedbama i naglasila da je neophodno nastaviti razgovore i u budućnosti radi daljeg poboljšanja zakonskih rešenja u toj oblasti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada je reč o poboljšanju zakona, Brnabić je rekla da se predloženim izmenama i dopunama zakona predviđa mogućnost istovremenog korišćenja naknade zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i ostale naknade po osnovu posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Takođe, izmenama i dopunama zakona uveo bi se donji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva u visini minimalne zarade od dana započinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta i smanjio bi se vremenski period u kojem se cene osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivredne osiguranice sa 24 na 18 meseci.

Sve to zahteva značajna povećana davanja iz budžeta, a dodatno, trenutna situacija izazvana korona virusom svakodnevno utiče na ogromna finansijska davanja za zdravstvo i podršku građanima i privredi, navela je Brnabić.

Predsednica Vlade naglasila je da su predviđenim izmenama zakona ispravljene određene nepravde kada je reč o primanjima na porodiljskom odsustvu, naročito kod nezaposlenih žena, ali da je preostalo da se reši izuzetno važno pitanje statusa preduzetnica.

Razvojna politika Srbije jeste da imamo što veći broj preduzetnica i ni na koji način one ne bi trebalo da budu diskriminisane, naglasila je Brnabić.

Predstavnici udruženja rekli su na sastanku da je neophodno nastaviti razgovore i razmotriti mogućnosti za rešavanje problema različitih kategorija porodilja, pre svega nerešenog statusa preduzetnica, gde je neophodno uskladiti i druge zakone koji regulišu ovu oblast kako bi efekti bili potpuni, kao i otvoreno pitanje porodilja koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade.

Predstavnici udruženja posebno su istakli problem obračuna naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, i predložili da se obračunski period smanji sa 18 na 12 meseci, za šta je predsednica vlade rekla da će se razgovarati i razmotriti, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.04.2021.
Naslov: Redakcija