Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O NOVČANOJ POMOĆI POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA U CILJU UBLAŽAVANJA POSLEDICA NASTALIH USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Savez poljoprivrednika Banata ukazuje da su Uredbom obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, preduzeća i preduzetnici, a ne obični poljoprivrednici kojih je najviše


Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 57/2020) kojom se planira podrška poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara kao mera smanjivanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom virusa COVID, izazvala je nedoumicu i nezadovoljstvo kod poljoprivrednih proizvođača.

Nejasno je zašto su njome obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, preduzeća i preduzetnici a ne obični poljoprivrednici kojih je najviše, pitaju u Savezu poljoprivrednika Banata.

- Upravni odbor saveza smatra da mere kojima se predviđa pomoć samo poljoprivrednim gazdinstvima koji su u PDV sistemu i poljoprivrednim firmama nije ništa drugo nego nastavak uništavanja malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, kojih ima najviše i koji su nosioci poljoprivredne proizvodnje i kičma poljoprivrede Srbije. Izbegavanjem da se pomoć da ratarima, povrtarima, stočarima Vlada uništava svoju poljoprivredu i pomaže onima kojima pomoć ne treba, uzima od siromašnih da bi dala bogatima – navode u Savezu poljoprivrednika Banata.

Oni podsećaju da su otkupne cene poljoprivrednih proizvoda najniže u Srbiji zahvaljujući monopolu na tržištu koji stvaraju isti ti koje Vlada planira sada da pomogne.

- Smatramo da nije korektno da se hvalite viškovima naših proizvoda a nas sistematski želite da uništite. Zahtevamo da se pod hitno otvore pijace sa poštovanjem bezbednosnih mera da bi povrtari mogli da prodaju svoje proizvode. Smatramo da je mnogo bezbednije kupovati na otvorenom nego u zatvorenim tržnim centrima. Neispunjavanjem naših zahteva smatraćemo da i dalje niste sagovornici koji žele dobro srpskoj poljoprivredi – kažu u SPB.

Savez poljoprivrednika Banata zahteva od Vlade Republike Srbije i da se isplate subvencije po hektaru od 6800 dinara do 100 hektara i da se skine akciza za gorivo u tom nivou da 1 litra goriva ne bude skuplja od 100 dinara po 1litri, u količini od 60 litara po hektaru do 100 hektara.

Izvor: Vebsajt Danas, M.P., 17.04.2020.
Naslov: Redakcija