Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA: Olakšana procedura za dobijanje radne dozvole predviđa mogućnost da stranac kome je izdata viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja ostvari pravo na zapošljavanje u skladu sa propisima koji uređuju zapošljavanje stranaca u Republici Srbiji


Imajući u vidu značaj i interes naše zemlje za dodatnim zapošljavanjem radnika, a samim tim i jačanje naše privrede i ekonomije MUP je izradio izmene i dopune Zakona o strancima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018), a u cilju omogućavanja stranim državljanima da u Republici Srbiji dobiju radnu dozvolu po olakšanoj proceduri. Pomenuta olakšana procedura za dobijanje radne dozvole predviđa mogućnost da stranac kome je izdata viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja ostvari pravo na zapošljavanje u skladu sa propisima koji uređuju zapošljavanje stranaca u Republici Srbiji.

Takođe još jedna novina u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima je propisivanje mogućnosti da strani državljanin podnese zahtev za privremeni boravak kako lično tako i elektronskim putem s tim da će se bliži uslovi za podnošenje zahteva za odobrenje privremenog boravka elektronskim putem propisati podzakonskim aktom, odnosno pravilnikom. Mogućnost podnošenja ovog zahteva elektronskim putem predviđena je i za slučaj da strani državljanin podnosi zahtev iz inostranstva čime se maksimalno ubrzava postupak dobijanja odobrenja privremenog boravka stranaca u Republici Srbiji.

Predlogom zakona propisano je jedinstveno upravno mesto za podnošenje objedinjenog zahteva za privremeni boravak i dozvolu za rad stranca, tako da stranac zahtev za odobrenje, odnosno produženje privremenog boravka stranca sa zahtevom za dozvolu za rad, podnosi lično ili elektronskim putem nadležnom organu na propisanom obrascu.

Predlogom zakona stvoriće se neophodni uslovi za dalja pojednostavljenja adminstrativnih postupaka prilikom izdavanja radne dozvole strancu, a u cilju stvaranja još povoljnijeg poslovnog okruženja, povećanjem konkurentnosti i daljeg privlačenja stranih investicija, kao jednog od prioriteta Vlade Republike Srbije, što će doprineti i otvaranju našeg tržišta radne snage i tržišta kapitala za nove ideje, nove tehnologije i jačanje privrednog potencijala naše zemlje, naveo je ministar Siniša Mali obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 18.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija