Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Predlog zakona će omogućiti sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i obezbediti im predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja


Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada Republike Srbije utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), koji će omogućiti dalji razvoj tog sektora, uključujući i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz OIE.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović objasnila je da se ovim zakonskim izmenama postiže balans između dva podjednako važna cilja - veće integracije OIE u naš energetski sistem i obezbeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema.

Ona je rekla da će izmene omogućiti sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i obezbediti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, sa minimalnim troškovima po građane i državu.

Prema njenim rečima, ovaj dokument će doprineti podsticanju privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora.

Đedović je podsetila na to da Srbija trenutno dobija približno dve trećine električne energije iz uglja i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

Potrebno je bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema i to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona, predočila je ministarka.

Ona je navela da će izmene zakona doprineti i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem, koji izazivaju zabrinutost kod operatora sistema, između ostalog, kroz adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Jedna od promena u predloženim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE odnosi se i na ograničenje instalisane snage kupaca-proizvođača, u skladu sa sličnom praksom u EU i Energetskoj zajednici.

Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema.

Takođe, cilj je i da se omogući veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji, uz podsticanje bolje uravnoteženosti proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 16.03.2023.
Naslov: Redakcija