Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Rok za preregistraciju oružja biće produžen godinu dana


Predviđeni rok za zamenu starih oružnih listova za nove biometrijske isprave, 5. mart ove godine, biće produžen godinu dana, preciznije do 5. marta 2020. godine.

Naime, Vlada Republike Srbije je na sednici 10. januara ove godine usvojila Predlog zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, a koji je upućen Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Ostalo je više od pola miliona zahteva za zamenu starih oružnih listova, a u poslednje tri godine samo 100.000 građana zamenilo je ove papire.

To govori i da su mnogi vlasnici oružja, po navici, čekali poslednji čas.

Zakon o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015) koji je usvojen 2015. godine uveo je niz novina, pre svega u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje, obaveznog lekarskog pregleda...

Većina ovih novina zadaje muke kako lovcima tako i ostalim vlasnicima oružja, pa se tako ispostavilo da je prvobitno postavljeni rok za zamenu isprava - 5. mart 20019. godine - nedovoljno dug da bi svi zainteresovani građani ispunili navedene obaveze.

Novi zakon primorava sve građane koji legalno poseduju pištolje, puške i municiju da zamene stare oružne listove za nove biometrijske isprave.

Uveo je i niz izmena u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje, obaveznog lekarskog pregleda.

Za razliku od starog, na jednom novom biometrijskom oružnom listu biće moguće registrovati i do 10 komada pušaka ili pištolja.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.01.2019.
Naslov: Redakcija