Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Sindikati ponovo traže zabranu otkaza za zaposlene koji se leče od karcinoma


Nedopustivo je da radnici oboleli od karcinoma ostanu bez posla, smatraju predstavnici sindikata. Oni tvrde i da je netačna tvrdnja pojedinih poslodavaca da nemaju zakonske mogućnosti da produžavaju bolovanje zaposlenima duže od trajanja ugovora o radu.

Slučaj Beograđanke V.M., koja je usred terapija zračenjem dobila otkaz, jer firma nije želela da joj produži angažovanje, uprkos bolovanju, ponovo je u javnosti pokrenula pitanje odgovornosti poslodavaca prema radnicima koji se razbole od raka. Prema važećem Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US i 113/2017 - dalje: Zakon), preduzeća imaju mogućnost da im uruče otkaz, ali sindikalci tvrde da je taj propis neophodno što pre promeniti.

- Imali smo slučaj V.P., iz Niša, koja je pre nekoliko meseci ostala bez posla, a bila je u istoj situaciji. Još tada smo pokrenuli inicijativu da se promeni član Zakona koji bi osigurao da se zabrane otkazi obolelima od karcinoma- kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS). - Smatram sramotnim odluku poslanika da tu humanu, odgovornu i solidarnu odluku ne prihvate. Logična posledica ovakvog odnosa prema radnicima, a naročito onim kojima je podrška najpotrebnija, je ste armija socijalnih slučajeva sa kojima država neće znati šta da radi.

Među glavnim krivcima za situaciju u kojoj se našla V.M., prema mišljenju Zorana Stojiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" je "katastrofalni Zakon".

- Fleksibilni oblici radnog angažovanja, kao što je mogućnost sklapanja ugovora na svega mesec dana, i to u trajanju od dve godine, doveli su do toga da su radnici potpuno nezaštićeni - kaže on.

- Problem ove Beograđanke dovoljno govori o tome koliko su prava zaposlenih ugrožena. Naravno, ne možemo svu krivicu svaliti na poslodavce i ne mislim da samo oni treba da snose teret radnika koji se razbole. Međutim, ne postoje mehanizmi države koji bi zaštitili ljude koji su u bilo kojoj vrsti socijalne nesigurnosti. -

Sa sindikalcima se slaže i Živka Pržulj, profesorka menadžmenta ljudskih resursa na Beogradskoj bankarskoj akademiji, koja tvrdi da se poslodavci prema radnicima ponašaju kao prema potrošnoj robi.

- Radni odnos je dogovor firme i zaposlenog o međusobnoj saradnji, a ne iskorišćavanje ljudi - kaže Pržulj. - Tim ljudima je nekada potrebna pomoć i podrška, a jedna od takvih situacija je, upravo, kada se razbole. Tačno je i da je u drugim, razvijenijim zemljama lako dobiti otkaz, ali u mnogim od njih postoje situacije u kojima je to zabranjeno, sindikati su jači, a države imaju sisteme da radnike zaštite.

Zasada su jedino trudnice zaštićene od dobijanja otkaza u Srbiji. Naime, pre tri godine država je zakonom onemogućila poslodavcima da otpuste žene koje održavaju trudnoći i brinu o novorođenčetu.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Lj. Popović, 20.12.2017.
Naslov: Redakcija