Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAV RS: Pri kraju izrada ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji će početkom 2018. godine biti upućeni Venecijanskoj komisiji, a zatim i na javnu raspravu


Izrada ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa privodi se kraju, a odmah nakon Nove godine biće poslati Venecijanskoj komisiji, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je u razgovoru s delegacijom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija u Evropskom parlamentu naglasila da su predstojeće ustavne promene u oblasti pravosuđa najveća reforma koja nas očekuje, a koja za cilj ima jačanje nezavisnosti sudija i tužilaca.

Suština je da se Narodna skupština isključi iz procesa izbora sudija i tužilaca, a Vlada Srbije iz procesa njihovog predlaganja, što će, dodala je, ustavni amandmani ispratiti.

Kuburovićeva je navela i da će Ministarstvo pravde, pošto predlog ustavnih amandmana bude poslalo Venecijanskoj komisiji, organizovati javnu raspravu o tim amandmanima.

Inače, bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije ne može se ići u dalju proceduru njihovog usvajanja.

Ministarka je sa delegacijom EP razgovarala i o borbi protiv korupcije, podsetila da 1. marta 2018. godine počinje primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), te poručila da veruje da će Srbija posle toga imati mnogo bolje rezultate u ovoj oblasti.

Osim tog zakona, navela je da se posebna pažnja poklanja preventivnim mehanizmima u borbi protiv korupcije, te da će novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ojačati tu instituciju.

Dodala je da će Nacrt novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije biti objavljen i stavljen na javnu raspravu posle novogodišnjih praznika.

Delegaciju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija predvodio je predsednik Eduard Kukan, a u njoj su bili Tanja Fajon, Franc Bogovič, Andor Deli, Gunar Hokmark i Tomas Vaic.

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.12.2017.
Naslov: Redakcija