Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O CENTRALNOJ EVIDENCIJI PRIVREMENIH OGRANIČENJA PRAVA LICA REGISTROVANIH U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE: Od 1. juna 2016. godine uspostavlja se centralna evidencija izrečenih mera u kojoj će na jednom mestu biti sistematizovano prikupljeni podaci o onim privrednim subjektima, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima nadzornih odbora ili drugih organa čije je poslovanje sankcionisano izricanjem krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija


Srbija konačno dobija registar "loših" direktora, koji bi trebalo da zaživi 1. juna 2016. godine. Privremenu zabranu obavljanja poslovanja, ali i osnivanja novih firmi i raspolaganja novcem, može da "zaradi" i vlasnik, član nadzornog odbora i drugi zakonski zastupnici, a ne samo generalni direktori. Osnov da bi se nečiji podaci upisali u ovu elektronsku bazu podataka biće izrečene krivične, prekršajne ili upravne sankcije - od strane privrednih, prekršajnih i drugih sudova, Poreske uprave, nadležnih inspekcija...

Sve ovo predviđeno je Predlogom zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre, koji poslanici Narodne skupštine razmatraju u okviru Desete sednice Drugog redovnog zasedanja.

Od ovog zakona, najavljivanog u protekle tri godine, mnogo se očekuje. Između ostalog - da konačno spreči loše direktore da namerno unište jedno preduzeće, oštećujući i privatne i državne poverioce, a da potom nesmetano nastave da posluju kroz osnivanje novih preduzeća. U Predlogu zakona, za razliku od Nacrta zakona koji je tokom godine bio javno dostupan, ne stoji izričito navedeno da će na "crnu listu" ući rukovodioci koji firme namerno gurnu u stečaj. Međutim, s obzirom na to da se stečajni postupci sprovode u privrednim sudovima, po mišljenju pravnika, i ta rešenja mogu da budu osnov za upis u ovaj registar, pod određenim uslovima.

Predlog zakon je, praktično, osnov za uspostavljanje Centralne evidencije o svim ograničenjima prava lica registrovanih u APR, koja su im izrekli nadležni državni organi u vremenski oročenom trajanju i u odnosu na konkretna preduzeća i osobe. Zakonopisac očekuje da se, primenom ovog zakona, značajno unapredi i razmena podataka između državnih institucija po precizno utvrđenoj metodologiji i na jedinstvenoj informacionoj platformi.

- Namera donošenja ovakvog zakona je da oni privredni subjekti kojima su nadležni državni organi ili imaoci javnih ovlašćenja izrekli propisima predviđene mere u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti budu na metodološki sistematizovan način objedinjeni u jedinstvenoj bazi podataka - ističe se u obrazloženju Predloga zakona.

Iz Predloga zakona ukonjena je opcija da će u registar ući i direktori firmi čiji su računi blokirani duže od 120 dana. Ipak, pošto Predlog zakon predviđa mogućnost privremene zabrane raspolaganja novcem za konkretne vlasnike i direktore, nije isključeno da će određena podzakonska akta regulisati i ovu problematiku.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. Krasić, 19.12.2015.
Naslov: Redakcija