Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Od 1. januara 2020. godine vlasnik nepokretnosti neće ostati bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra, a smanjen je i procenat potraživanja preko plata i penzija


Od nove godine počinje primena novih odredaba Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje, 113/2017 - autentično tumačenje i 54/2019), a najvažnije izmene odnose se na to da vlasnik nepokretnosti neće ostati bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra, a smanjen je i procenat potraživanja preko plata i penzija.

Predsednica organizacione jedinice Beograd Komore javnih izvršitelja Snežana Petrović navodi da se najveća izmena u zakonu tiču same nepokretnosti.

"Nijedna nepokretnost koja je jedna jedina, ako je u pitanju izvršni dužnik i vlasnik te nepokretnosti, ne može biti prodata za dug koji je niži od 5.000 evra", objasnila je Petrovićeva.

Dodala je da je pet godina izvršiteljka i da u svojoj praksi nije imala takav slučaj da je neka nepokretnost prodata za komunalni dug.

Druga važna izmena tiče se sprovođenja izvršenja preko plate i penzije.

"Do sada smo imali zakonsku pretpostavku da se sprovodi na plati do dve trećine, odnosno jedne polovine u zavisnosti od toga koliki je prihod tog izvršnog dužnika ili koliko je njegova plata već opterećena", rekla je Petrovićeva.

Ukazala je da je novim Zakonom to promenjeno i da se prepolovilo.

"Ono što je bilo dve trećine je prešlo na jednu polovinu, a ono što je bilo jedna polovina na jednu četvrtinu plate", naglasila je Petrovićeva.

Dodala je da se kod penzija otišlo četiri koraka dalje.

"Ono što je bilo dve trećine je sada jedna polovina, polovina se pretvorila na četvrtinu, a kod najnižih, kod minimalnih penzija zaista se vodilo računa o potrebama penzionera jer su oni najstariji pa i najugroženiji, na jednu desetinu", rekla je Petrovićeva.

Redosled kod naplata su troškovi, kamata, pa glavni dug - i to ostaje isto.

"Vodite postupak godinu, dve, pet, nekad i deset godina i to su parnični troškovi na primer i to se nagomila... Sledeći troškovi su sudska taksa na podnošenje predloga i na odluku, a na kraju dolaze troškovi izvršnog postupka", navela je Petrovićeva.

Sve postaje elektronsko, pa i javno nadmetanje za prodaju i aukcija, a Petrovićeva je ukazala na to da je Ministarstvo pravde nadležno za taj deo.

"Svako ko bude želeo da pristupi kupovini nepokretnosti na javnom nadmetanju dobijaće posebnu vrstu aplikacije sa određenom šifrom i sve do trenutka dok se ne proglasi najbolji ponuđač neće se znati ko je pod kojom šifrom", rekla je Petrovićeva.

Istakla je da je to odlično, jer će otkloniti sve nedoumice i neprijatnosti koje se dešavaju na javnim prodajama.

"Mi na to ne možemo da utičemo. Vi sad imate organizovane grupe ljudi koji dolaze, tačno se pojavljuju isti kupci koji nam kupuju. Sad će se to otkloniti", zaključila je Petrovićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 19.11.2019.
Naslov: Redakcija