Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ZAŠTITNIKU PRAVA DETETA: Uskoro se očekuje formiranje institucije dečijeg ombudsmana


U Srbiji se uskoro očekuje formiranje institucije dečijeg ombudsmana koji bi trebalo da omogući efikasniju zaštitu dečijih prava, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je precizirao da je takav predlog upućen Savetu za prava deteta, i izrazio je nadu da će se o formiranju dečjeg ombudsmana uskoro izjasniti i poslanici u republičkom parlamentu, imajući u vidu da je to Ministarstvo još tokom 2015. godine izradiloNacrt zakona o zaštitniku prava deteta.

"Prošle godine prijavljeno je 6.520 slučajeva nasilja nad decom, a 98 odsto počinilaca bilo je iz biološke porodice", rekao je ministar i dodao da bi upravo dečji ombudsman trebalo da pomogne ostalim državnim organima u efikasnijoj borbi protiv tog problema.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ocenila je da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno na unapređenju prava dece u Srbiji, ipak, ukazala je i na to da predstoji još mnogo posla, pre svega u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

"Želimo bolje rezultate u prevenciji, ali i kažnjavanju ove pojave", navela je Paunovićeva i najavila novine u maloletničkom pravosuđu, pre svega kada je reč o uvođenju novih alternativnih sankcija.

Prema njenim rečima, u fokusu će biti i borba protiv digitalnog nasilja, koje predstavlja novi izazov za dečiju bezbednost.

Izvor: Vebsajt N1, 20.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija