Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: Fizičko lice može da pruža ugostiteljske usluge u objektima smeštajnih kapaciteta do 30 individualnih ležajeva, za najviše 30 korisnika usluga


PITANJE:

Ja sam fizičko lice koje se bavi izdavanjem smeštaja u Srbiji. Da li je definisan broj ležajeva koji su dozvoljeni za izdavanje. Zanima me ukoliko je smeštaj kategorisan gde mogu da se preuzmem podatke za prijavu na sistem e-Turista i koje su moje obaveze posle toga?

ODGOVOR:

Članom 30 Zakona o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) propisano je da "fizičko lice može da pruža ugostiteljske usluge u objektima smeštajnih kapaciteta do 30 individualnih ležajeva, za najviše 30 korisnika usluga". Korisničko ime i lozinku za prijavu na sistem e-Turista lično preuzimate od jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji objekat nalazi. Vaša zakonska obaveza je da redovno elektronski prijavljujete i odjavljujete sve korisnike usluge smeštaja u vašem objektu. Takođe, sistem vam omogućava da podnesete zahtev za kategorizaciju objekta. Sistem vodi evidenciju uplaćene boravišne takse.

Izvor: Vebsajt Politika, 19.10.2020.
Naslov: Redakcija