Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI SUD PRAVDE PRESUDIO U KORIST DUŽNIKA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Udruženje bankarskih klijenata Efektiva očekuje da domaći sudovi prihvate ovo tumačenje i ponište ugovore o kreditiranju u švajcarskim francima, kao i u evrima, koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata


Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da poslednja presuda Evropskog suda pravde po tužbi 69 klijenata iz Rumunije protiv banke zbog kredita u švajcarskim francima, jasno pokazuje da su banke morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita i o potencijalnim rizicima uticaja promene kursa i kamate.

Ovo Udruženje izrazilo je očekivanje da će domaći sudovi prihvatiti to tumačenje i poništiti ugovore o kreditiranju u švajcarskim francima, kao i u evrima, koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.

Efektiva je navela da su se građani Srbije, kao i građani Rumunije zaduživali u stranoj valuti (švajcarskim francima) dok su im primanja u domaćoj valuti, a da ih banke nisu informisale o svim rizicima stupanja u takav odnos, već su suprotno, klijentu su sugerisale da je taj kredit povoljniji od nekog drugog.

"Banke su suprotno zakonskim obavezama, a tu obavezu poznaje i naš Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon), klijenta svesno upućivale na donošenje pogrešne odluke, odnosno one koja će ga kasnije skupo koštati, zbog enormnog rasta kursa švajcarskog franka u odnosu na evro, što je dovelo do uvećanja mesečnih obaveza i do 2,5 puta kao i do rasta realne glavnice duga do visine iznad pozajmljenog kredita", navodi se u saopštenju.

Efektiva je navela da je to Udruženje do sada u presudama pred domaćim sudovima iznosio takva obrazloženja, ali da nijedan korisnik kredita u švajcarskim francima nije imao korist od takvog stava.

"Nadamo se da će na dalje i domaći sudovi prihvatiti ovo tumačenje kao krucijalno u zasnivanju odnosna između korisnika i banke, te da će sve one ugovore koji jesu zasnovani na nepotpunom informisanju klijenta, poništiti. Ovo očekujemo kako za kredite u švajcarskim francima, tako i za kredite indeksirane u evrima", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt 021, 21.09.2017.
Naslov: Redakcija