Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Yucom ukazuje na manjkavosti propisa, kao i na činjenicu da se njegovo usvajanje čeka već četiri godine


Privatne istrage nisu nešto što dovodi do rezultata, kaže pravnik Milan Antonijević o slučaju nestalih beba. Ističe da se na zakon čeka od 2014. godine, a da se pri izradi nacrta nisu slušali ni roditelji ni organizacije. Nada se da će pritisak Saveta Evrope uticati na to da u Narodnoj skupštini manjkavosti budu popravljene. "Na korak smo do drastičnih mera SE".

Članu Vladine komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba u Srbiji, Radiši Pavloviću iz Kragujevca, određena je 24-časovna policijska zaštita, po naredbi tužioca, a zbog učestalih pretnji smrću koje dobija telefonom i zbog slučaja sabotaže na automobilu.

"Policijsko obezbeđenje i zaštitu imam iz razloga najnovijih događaja koji su se izdešavali proteklih dana, zbog samih istraga koje smo vodili i rezultata do kojih smo došli. Nisu za javnost, ali porodice znaju... Došli smo do tragova na osnovu kojih osnovano sumnjamo da su u krađu beba umešani pojedinci iz bivšeg sistema Državne bezbednosti. Tvrdim, takođe, da ova služba iz bivšeg komunističkog režima ima podatke za više od 50 odsto otetih beba u Srbiji", ukazao je Pavlović.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom), koji zastupaju roditelje nestalih beba, kaže da je to sigurno zabrinjavajuće, kao i da očekuju jasan odgovor i policije i tužilaštva jer ukoliko su odredili meru obezbeđenja, treba da izađu i sa ostalim činjenicama.

Iako je Pavlović član Vladine komisije, to telo se nije oglasilo po ovom pitanju. Antonijević kaže da, prema njihovim saznanjima, U Komisiji su informaciju dobili iz medija i da se neoglašavanje može gledati iz ugla da još nije donet pravilnik po kom će to telo poslovati. Dodaje da, ukoliko su ove pretnje osnovane, cela komisija bi time morala da se bavi.

Privatne istrage nisu nešto što dovodi do rezultata, kaže Antonijević dodajući da je iz Pavlovićeve izjave shvatio da je o tome reč.

Antonijević naglašava da je presuda Evropskog suda doneta 2013. godine i da je Srbiji dat rok od godinu dana da donese propise. Tako da se na zakon čeka od 2014. U međuvremenu, pojavila su se dva nacrta, navodi Antonijević naglašavajući da ni po pitanju jednog nisu mnogo slušani ni roditelji ni organizacije koje se time bave.

Nacrt zakona ne sadrži dovoljno elemenata koji bi doveli do činjenica, ističe.

Antonijević podvlači da je već stigla osuda iz Saveta Evrope zbog nepostupanja po presudi. Pre godinu dana je doneta rezolucija u kojoj se osuđuje nedonošenje zakona, došli smo na korak do rigoroznih mera koje se graniče sa sankcijama, dodaje. "Mali broj država se na takav način odnosi prema presudama Evropskog suda, Srbija to nije učinila, i došli smo na jedan korak od najdrastičnijih mera Saveta Evrope".

Što se tiče formiranja vladine Komisije, kaže da su za to saznali iz novina: "Mislim da roditelji ne bi trebalo na takav način da saznaju, već je to trebalo da bude nešto dogovoreno".

Govoreći o zamerkama, osim sporosti i toliko godina koje su prošle od odluke SE, Antonijević navodi da su takođe zamerke u onom delu da li će moći da se sprovedu bilo kakve istražne radnje i koliko će se moći kroz taj zakon saslušavati i dolaziti do činjenica... Ocenjuje da ima nekih kontradiktornih odredbi, koje govore o tome da se nije išlo za najboljim rešenjem, već da se pokušalo s tim da se napravi neka konstrukcija koja stoji na papiru, a koja se teško sprovodi na praksi. "Treba da se jasno zna ko na koji način postupa, koje su ingerencije policije, gde postupa tužilaštvo, koje su mogućnosti za otkrivanje činjenica", kaže Antonijević.

Naknade su obezbeđene, to je sigurno, ali to je poslednja stvar koja zanima roditelje, dodaje. "Oni zahtevaju činjenice i istinu".

Antonijević kaže da "nažalost očekuje da će se aktuelni Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji naći pred poslanicima", ali da se uzdaju u pritisak Saveta Evrope. "Oni su dobili sve komentare koja su udruženja imala na postojeći predlog, nadamo se da će to kroz skupštinsku raspravu moći da bude popravljeno... Nismo do sada videli nešto suštinske rasprave o bilo kom zakonskom predlogu prošle godine, tako da nam je optimizam utihnuo, ali možda će baš ovo biti zakon koji će tako nešto promeniti. Ne možete staviti po strani sudbinu toliko ljudi i njihove dece, to bi bilo zaista bezosećajno i od Narodne skupštine i od svih onih koji učestvuju u ovom procesu", zaključio je Antonijević.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Petrović, 21.08.2018.
Naslov: Redakcija