Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IGRAMA NA SREĆU: Odredba koja propisuje da bi kladionice trebalo da budu najmanje 200 metara udaljene od škole nema posebnog efekta na smanjenje broja kladioničara među učenicima, smatraju pedagozi i sociolozi


Prema Zakonu o igrama na sreću ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 93/2012 - dr. zakon), kladionice bi trebalo da budu na minimum 200 metara od osnovnih i srednjih škola. Koliko ta odredba može biti efikasna, objašnjava psiholog u jednoj od novosadskih klinika za lečenje zavisnosti od kockanja, Stevan Klas.

"To bi moglo u neznatnom procentu da smanji broj kladiončara. Prosto, ako neko ima potrebu da tu svoju naviku, koja kasnije prerasta u bolest, upražnjava i da je dva kilometara i 20 kilometara, takvi učenici će radije odsustvovati sa nastave i otići da zadovolje svoju potrebu", objašnjava Klas.

Neefikasnost tog zakona potvrđuje i direktor novosadske Osnovne škole "Đorđe Natošević". Oni su, kako kaže, taj problem delimično rešili u roku od mesec dana.

"Inicijativu smo imali od strane Saveta Mesne zajednice, roditelja čija deca idu u ovu školu i oni su ispred Mesne zajednice pokrenuli inicijativu od grada da se jedna kladionica koja je tu bila u neposrednoj blizini škole udalji na zakonom propisano mesto. Nje više nema ali mislim da to nije promenilo, deca su samo produžila put do kladionice", ocenjuje Nedeljko Đorđić, direktor Osnovne škole "Đorđe Natošević" u Novom Sadu.

Iako su se akciji udaljenosti merenja od kladionice prijavile samo dve škole, pitanje je da li bi se ova situacija rešila i da su prijavljene sve školske ustanove u Novom Sadu.

Kako je broj maloletnih kladioničara sve veći, čini se da je i ovaj problem duži od 200 metara.

Izvor: RTV, 19.08.2016.
Naslov: Redakcija