Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA RADIONICA "PRAVA I OBAVEZE PO NOVOM ZAKONU O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI"


Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon) počeo je da se primenjuje 21. avgusta 2019. godine.

Ovaj propis donosi niz obaveza za rukovaoce i obrađivače podataka, naročito za velika pravna lica koja posluju sa velikim brojem korisnika, uvodi nova prava fizičkih lica, ali i propisuje oštre kazne za nepoštovanje odredbi Zakona.

Iz navedenih razloga, kompanija Paragraf organizuje radionice "Prava i obaveze po Novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti", a poslednja, 12. po redu radionica održana je u Beogradu, 18. 6.2020. godine.

Od tema izdvajamo:

·       Zaštita podataka o ličnosti - koncept i normativa

·       Zaštita podataka o ličnosti u Republici Srbiji - postojeći mehanizmi zaštite i ilustrativni slučajevi iz prakse Poverenika

·       Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti - razlozi donošenja, postupak donošenja, opšta ocena zakonskog teksta

·       Analiza strukture Zakona

·       Opšte odredbe i načela Zakona

·       Prava lica

·       Rukovalac i obrađivač

·       Prenos podataka o ličnosti u druge države i međunarodne organizacije

·       Poverenik

·       Pravna sredstva, odgovornost i kazne

·       Posebni slučajevi obrade

·       Prelazne i završne odredbe Zakona

Predavač Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara - Sektor za nadzor u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. diplomirani pravnik sa višegodišnjim iskustvom u radu organa državne uprave i na obukama u oblasti zaštite podataka o ličnosti, izložio je ovu temu na razumljiv način uz brojne primere iz prakse, a učesnici su kao i uvek imali prilike da postavljaju pitanja i iznesu svoje nedoumice u vezi sa primenom Zakona.

Detaljne informacije o narednim radionicama (teme, prijavu, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) preuzmite na stranici radionice "Prava i obaveze po Novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti".

Izvor: Redakcija, 19.06.2020.