Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: S obzirom na to da KBC "Dr Dragiša Mišović" nije izašao sa predlogom za mirno rešavanje spora, postupak izvršenja biće nastavljen prema zakonskim odredbama. Javni izvršitelj će preduzeti sve neophodne radnje u sledećoj fazi postupka. U skladu sa Zakonom bolnici mogu biti zaplenjeni vozila, kreveti, ultrazvučni, rendgen aparati, pa čak i zgrada


Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" svakog dana može da očekuje novu najavu izvršitelja za popis imovine po izvršnoj presudi da "Mišović" S.T. (76) za plac od 12 ari, koji decenijama nije u posedu bolnice, isplati 116 miliona dinara. Rok za vansudsko postizanje sporazuma, kojim se bolnici izašlo u susret da se još jednom pokuša sa nalaženjem rešenja u interesu obe strane, istekao je, i sad se ponovo nastavlja postupak sprovođenja rešenja o izvršenju Prvog osnovnog suda u Beogradu. Aktivirana je, međutim, i žalba "Mišovića", koja je "dugo stajala u fioci", pa se u bolnici nadaju da će to obustaviti izvršenje po presudi.

Neda Petrović, savetnik za odnose s javnošću u Komori izvršitelja, potvrdila je da se postupak izvršenja nastavlja:

- S obzirom na to da izvršni dužnik nije izašao sa predlogom za mirno rešavanje spora, postupak izvršenja biće nastavljen prema zakonskim odredbama. Javni izvršitelj će preduzeti sve neophodne radnje u sledećoj fazi postupka, a unapred ne možemo odgovoriti na pitanje u vezi sa terminom izvršenja, s obzirom da tu informaciju u ovom trenutku nemamo. -

Prethodna poseta izvršitelja bila je najavljena za 22. maj, a onda na molbu "Mišovića" - otkazana. Bolnici je dat rok da predloži način za izmirenje obaveza prema naslednici placa u Kronštatskoj ulici 5, koji je država 1960. godine eksproprisala, a Opština Savski venac ga tri godine kasnije prodala bolnici na Dedinju. Plac je kasnije prodat Domu časnih sestara, a one su ga 1992. godine prodale preduzeću "Koling" koje je već pet godina u stečaju.

I upravo ovde leži odgovor na pitanje kako je moguće da stari vlasnici dug namiruju od bolnice, ako plac odavno nije u njenom vlasništvu. Bolnica, naime, nije smela da proda zemljište jer je bila samo njegov korisnik, ali ne i vlasnik. Samim tim, taj posao je pravno nepostojeći i ona je jedini dužnik po izvršnoj sudskoj presudi.

Protiv presude Prvog osnovnog suda, KBC "Mišović", koji je već godinu dana u blokadi, jer je sa računa bolnice u korist S.T. tada skinuto tri miliona dinara, podneo je žalbu Višem sudu. Profesor Radisav Šćepanović, direktor bolnice, rekao je nedavno da se nada da će ona ubrzo biti razmotrena i pozitivno rešena u korist KBC "Mišović". Ukoliko se to ne dogodi, obaveze, rekao je Šćepanović, prelaze na osnivača, odnosno Vladu Republike Srbije.

- Pred sudom se vode dva nezavisna postupka vezana za sporni plac koji decenijama nije u vlasništvu KBC "Mišović" - nezvanično je rečeno u Ministarstvu zdravlja. - Jedan postupak je nastavak izvršenja po presudi, a drugi rešavanje po žalbi KBC. Ako rešenje po žalbi bude u korist "Mišovića", stiču se uslovi da se izvršenje po presudi obustavi.

Nemanja Aćimović, advokat i bratanac gospođe S.T., inače pedijatra u penziji, ostao je dosledan u odluci da ne daje izjave za medije, pa nije hteo ni da govori o novim okolnostima u ovom postupku.

Naslednica placa potvrdila je da se postupak za izvršenje nastavlja, ali da detaljne informacije tek očekuje od svog advokata i bratanca.

Po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje) može da se pleni sva pokretna imovina bolnice, što uključuje i skener, ultrazvučne i ostale dijagnostičke aparate, sanitet... Izvršitelji bi, prema planu, za početak, ako do toga dođe, prvo popisali i obeležili opremu, a bolnica bi do nove odluke mogla da je koristi.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević - V. C. Spasojević, 20.06.2017.
Naslov: Redakcija