Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Novoizabrani predsednik AKB najavio preuzimanje dužnosti 23. maja 2017. godine. Dosadašnje rukovodstvo odbija da preda dužnost, jer rezultate izborne skupštine od 13. maja smatraju nelegalnim i nelegitimnim


Strasti se ne stišavaju u Advokatskoj komori Beograda. Mada je u petak, 19. maja 2017. godine novoizabrani Upravni odbor održao konstitutivnu sednicu, a novi predsednik Jugoslav Tintor najavio za 23. maj 2017. godine, u devet sati, preuzimanje dužnosti, dosadašnje rukovodstvo na čelu sa predsednikom Slobodanom Šoškićem odbilo je da preda dužnost, jer rezultate izborne skupštine od 13. maja smatraju nelegalnim i nelegitimnim.

Stepenište ispred ulaza u kancelarije AKB, u Dečanskoj ulici, bilo je pod jakim obezbeđenjem i, kako je najavio član UO AKB Radoslav Nedić, tako će ostati sve do 10. juna 2017. godine, za kada je dosadašnji UO zakazao novu izbornu skupštinu.

Članovi novog UO izabrali su u međuvremenu sekretara i imenovali radnu grupu koja će izraditi osnovne akte.

- Mi snosimo odgovornost za AKB. Angažovaćemo revizorsku kuću, koja će ispitati poslovanje od 2010. godine do danas. Nadzorni odbor ne samo da nije poslednjih godina podnosio izveštaje o trošenju novca, već nije ni postojao- kaže Tintor.

UO je ovlastio predsednika, potpredsednika i novoizabranog sekretara da deponuju potpise kod banaka, da bi mogli da raspolažu finansijama AKB. Tintor je najavio i da će oglasiti nevažećim dosadašnji pečat AKB i izraditi novi, kao i da će otkazati usluge agencije za obezbeđenje.

- Dosadašnje rukovodstvo angažovalo je više od 20 radnika obezbeđenja, koje dnevno plaćaju 108.000 dinara, što je nenamensko trošenje novca - rekao je Tintor. - Naše preuzimanje dužnosti je neminovno, kao što vreme teče, a vreme ne možete zaustaviti.

Radoslav Nedić je na ovo poručio kolegama: "Ako krenete da osvajate Komoru, biće neprijatnosti," i dodao da iza svega "stoje ljudi pod patronatom Dragoljuba Đorđevića", predsednika Advokatske komore Srbije. Dodao je da je AKB domaćinski poslovala i da na računu ima 140 miliona dinara.

Prema rečima sekretara AKB Nebojše Avlijaša, dosadašnje rukovodstvo podnelo je dosad tri i sprema još dve tužbe, kojima žele da obore sve odluke vezane za pripremu i organizovanje izbora 13. maja. Pripremaju i krivične prijave protiv advokata koji su izbore organizovali.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. Spasojević, 20.05.2017.
Naslov: Redakcija