Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Izabrani predsednik, potpredsednik, disciplinski tužilac i članovi organa Komore. Ovu izbornu skupštinu i njene rezultate osporava dosadašnji predsednik, članovi Upravnog odbora AKB, kao i deo članova komore, tako da nije izvesno na koji način će se obaviti primopredaja dužnosti. Rukovodstvo AKB, kojem je mandat istekao 2014. godine, zakazalo je svoju izbornu skupštinu za 10. jun 2017. godine


Za novog predsednika Advokatske komore Beograda izabran je advokat Jugoslav Tintor, a za potpredsednika advokat Veljko Delibašić, objavljeno je na sajtu Advokatske komore Srbije.

Prema zapisnicima sa izborne skupštine, tajnim glasanjem 529 beogradskih advokata izabralo je i 13 članova Upravnog odbora, članove Nadzornog odbora, disciplinskog tužioca i njegove zamenike, disciplinske sudije, kao i delegate za skupštinu Advokatske komore Srbije.

Tintor je dobio 227 glasova beogradskih advokata, a za njim su advokati Goran Ninić sa podrškom od 173 glasa i Zora Dobričanin Nikodinović sa 114 glasova.

Novi članovi Upravnog odbora AKB su: Dragoslav Ljubičanović, Mara Đorđe, Vladimir Prijović, Miroslav Vasić, Jasmina Pavlović, Đorđe Kalanj, Tanja Stanišić. Aleksandar Cvejić, Željko Simić, Maja Atanasković, Miodrag Rašić, Nenad Ranković i Saša Ivanišević.

Najveći broj glasova za sudiju disciplinskog suda AKD dobio je advokat Đorđe Dozet.

Kompletni spiskovi izabranih objavljeni su na sajtu Advokatske komore Srbije.

Ovu izbornu skupštinu i njene rezultate osporava dosadašnji predsednik AKB Slobodan Šoškić i članovi Upravnog odbora AKB kojima su mandati istekli pre tri godine, kao i deo članova komore, tako da nije izvesno na koji način će se obaviti primopredaja dužnosti.

Rukovodstvo AKB, kojem su mandati istekli 2014. godine, zakazalo je izbornu skupštinu za 10. jun 2017. godine u Sava centru.

Izbori za nove organe nisu održani u protekle tri godine zbog brojnih nesuglasica advokata unutar beogradske komore i odloženi su pet puta do sada.

Izbor legitimnih predstavnika AKB odnosno delegata, neophodan je radi održavanja izbora za nove organe Advokatske komore Srbije (AKS), kojima su mandati takođe istekli.

U AKS pored ostalog, učestvuje u procesu donošenja niza zakona predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa.

Izvor: Vebsajt Blic, 15.05.2017.
Naslov: Redakcija