Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Pomeren rok za primenu zakona, kako bi se ispoštovale primedbe iznete tokom javne rasprave


Primena Zakona o e-fakturi u poslovanju javnog sektora u Srbiji i privatnog sa javnim sektorom neće početi 1. jula kao sto je u prvoj verziji Nacrta zakona o elektronskom fakturisanju bilo predviđeno, izjavio je direktor Centralne fiducione jedinice ispred Ministarstva finansija Nenad Vlaketić.

On je to objasnio činjenicom da je Ministarstvo želelo da ispoštuje primedbe iznete na taj zakonski tekst tokom javne rasprave, a naveo je da ne može da govori o novom datumu s obzirom na to da Nacrt zakona tek treba da razmatra Vlada Republike Srbije.

Naveo je da taj datum svakako neće biti u ovoj godini, te dodao da je Nacrt zakona već prošao javnu raspravu u kojoj je učestvovalo oko 200 učesnika.

Govoreći o dilemama koje su se čule od učesnika javne rasprave, a koje se odnose na to da li će elektronska faktura biti elektronski dokument, Vlaketić je rekao da po donošenju Zakona o e-fakturama i u skladu sa rokovima koji će stupiti na snagu elektronska faktura neće biti elektronski dokument.

"Neće zato što je to potpuno drugačiji sistem i platforma koja će se koristiti i po drugačijem standardu za elektronsku fakturu koji je usklađen sa direktivom Evropske unije", objasnio je.

Kada je reč o tzv. srpskom standardu i o tome da li je on uopšte donet, Vlaketić je naveo da srpski standard usvojen i da je isti kao evropski.

Ukazao je da je situacija sada takva da je on na engleskom jeziku, ali budući da su rokovi za primenu samog zakona pomereni, biće vremena da se i to reši i standard upodobi sa našim potrebama.

Izvor: Vebsajt Blic, 18.03.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija