Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Mišljenje Zaštitnika građana na novi Nacrt zakona


Zaštitnik građana dostavio Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Mišljenje na tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama

Zaštitnik građana pozdravlja odluku da se odredbama Nacrta zakona uredi mogućnost upisa podatka o promeni pola u matičnu knjigu rođenih, saglasno preporukama zajedničke radne grupe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana. Na potrebu izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009 i 145/2014) u tom delu, Zaštitnik građana ukazuje kontinuirano u svojim Godišnjim izveštajima od 2013. godine. Unapređenje predstavlja i uvođenje mogućnosti upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih.

- Načelni komentari -

Zaštitnik građana podržava napore Ministarstva na unapređenju propisa i smatra da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama predstavlja poboljšanje ostvarivanja i zaštite prava građana u odnosu na važeći zakon.

Novine predviđene Nacrtom zakona, a prvenstveno odredbe kojima se proširuje izdavanje izvoda iz matičnih knjiga bez obzira na mesnu nadležnost i na diplomatsko–konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, omogućiće građanima da brže i lakše pribavljaju izvode iz matičnih evidencija. Nacrt zakona, kao novo rešenje, predviđa i da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona u delu koji se odnosi na matične knjige koje se vode u diplomatsko–konzularnim predstavništvima vrši ministarstvo nadležno za spoljne poslove, što će takođe doprineti efikasnijoj zaštiti prava građana.

Zaštitnik građana smatra da će i predviđena obaveza zdravstvenih ustanova da sve prijave (rođenje, smrt) podnose i elektronskim putem, znatno ubrzati postupak evidentiranja promena u matičnu evidenciju, a samim tim i olakšati ostvarivanje svih drugih prava koja se po osnovu tog upisa ostvaruju, navodi se između ostalog u Mišljenju Zaštitnika građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 19.03.2018.
Naslov: Redakcija