Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU: Ako svedok koji je uredno pozvan ne dođe, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja udalji sa mesta gde treba da bude ispitan, organ postupka može narediti da svedok bude prinudno doveden, a sud ga može i kazniti novčano do 100.000 dinara


Svako od nas poznaje bar jednu osobu koja se makar jednom nije odazvala sudu u svojstvu svedoka, a mnogi ni ne znaju da je neodazivanje kažnjivo ukoliko se nepojavljivanje nije opravdalo.

Oni koji su loše sreće kaznu mogu dobiti i posle jednog nedolaska na svedočenje, a svedok osim što može da se privede policiji, može da se kazni i novčano.

Zakonik o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014) u članu 101 jasno kaže:

- Ako svedok koji je uredno pozvan ne dođe, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja udalji sa mesta gde treba da bude ispitan, organ postupka može narediti da svedok bude prinudno doveden, a sud ga može i kazniti novčano do 100.000 dinara - navodi se u Zakonu i dodaje:

- Ako svedok dođe, pa pošto je upozoren na posledice odbije bez zakonskog razloga da svedoči, sud ga može kazniti novčano do 150.000 dinara, a ako i posle toga odbije da svedoči, može ga još jednom kazniti istom kaznom. -

Advokat Denis Bećirić, bivši istražni sudija kaže da u praksi maltene niko nije kažnjen zato što se bez opravdanja nije jednom pojavio da svedoči.

Na pitanje koliko se puta može tolerisati svedoku, navodi da to nije zakonom određeno već da sve zavisi od procene sudije ili tužioca da li svedok izbegava da se pojavi.

- U principu se svedoku toleriše jednom da ne dođe bez ikakvog opravdanja. Ako se drugi put ne pojavi bez ikakvog opravdanja a primi poziv, onda se uglavnom šalje privođenje, ili novčana kazna. Privođenje je praktičnije jer je cilj da se obezbedi svedok za sledeći put. To govorim iz ličnog iskustva kako sam ja radio dok sam bio istražni sudija ali ne postoji u zakonu pravilo za to - objašnjava Bećirić.

Prema njegovim rečima, novčana kazna neće biti veća ukoliko se svedok nije pojavio da svedoči o ubistvu u odnosu na svedoka koji je izostao da svedoči o nekom blažem delu.

- Nema nikakve razlike. Svedok je svedok, i potpuno se isto primenjuje taj član za kažnjavanje koje god delo da je bilo. Isto će ga sud kazniti i ako je svedok za ubistvo i ako je svedok za običnu krađu. Ali, retko kad se pišu kazne. I kada se napišu, uglavnom se to učini da bi se ljudi naplašili da dođu, a onda se rešenje stavi van snage. Ja se ne sećam da sam nekom naplatio kaznu - kaže Bećirić.

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014)

Kažnjavanje svedoka

Član 101

Ako svedok koji je uredno pozvan ne dođe, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja udalji sa mesta gde treba da bude ispitan, organ postupka može narediti da svedok bude prinudno doveden, a sud ga može i kazniti novčano do 100.000 dinara.

Ako svedok dođe, pa pošto je upozoren na posledice odbije bez zakonskog razloga da svedoči, sud ga može kazniti novčano do 150.000 dinara, a ako i posle toga odbije da svedoči, može ga još jednom kazniti istom kaznom.

O žalbi protiv rešenja kojim je izrečena novčana kazna, odlučuje veće. Žalba ne zadržava izvršenje rešenja.

Izvor: Vebsajt Telegraf, Lj. Račić, 20.02.2018.
Naslov: Redakcija