Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Do promene pola u matičnoj knjizi na osnovu rešenja psihijatra ili psihologa. Pojedine organizacije traže da promena imena bude omogućena i onim transrodnim osobama koje nisu prošle kroz hiruršku transformaciju


Promena pola u matičnim knjigama trebalo bi da bude omogućena transrodnim osobama koje nisu želele da se podvrgnu hirurškim intervencijama na osnovu potvrde zdravstvene organizacije, odnosno rešenja psihologa ili psihijatra, smatraju u organizaciji Gayten-LGBT.

Zato su stručnjaci iz ove organizacije Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave uputili primedbe na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Naime, kako navode u Gayten-LGBT, u članu 21 Nacrta zakona, kojim se uređuje uvođenje članova 45a i 45b, navodi se da je potrebno dostaviti potvrdu zdravstvene ustanove, što je u dosadašnjoj praksi značilo da je osoba morala završiti celokupan proces medicinske tranzicije. Ovakvo uslovljavanje promene ličnih podataka hirurškim intervencijama onemogućava izmenu ličnih dokumenata svim onim trans osobama koje iz bilo kog razloga ne žele da prođu kroz ovu vrstu tretmana (podsećamo da čak 80% trans osoba ne želi da hirurški prilagodi telo, već samo prihvatanjem društvenih uloga koje se vezuju za željeni pol i nekad, ne nužno, hormonskim tretmanom).

Organizacija Gayten-LGBT smatra da ovakva izmena, koju predlaže Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavlja korak unapred u odnosu na postojeću praksu kada je u pitanju promena oznake pola u matičnim knjigama, ali da nije dovoljna.

Zato je Gayten-LGBT predložio da se u tekstu Nacrta zakona postojeći član 45a, izmeni tako da glasi: U matičnu knjigu rođenih može se upisati podatak o promeni pola na osnovu rešenja organa iz člana 6. st. 2 i 4 ovog zakona, koji se odnosi na osnovu ustanovljenja transrodnog identiteta osobe, koju daje psihijatar ili psiholog.

Time se širi krug lica kojima je omogućena promena imena u matičnim knjigama sa samo onih koji su prošli operativni postupak prilagođavanja pola i na one brojne koji su u višegodišnjem procesu čekanja na operaciju za koje vreme su pod hormonskom terapijom koja kompletno menja čitavu njihovu spoljašnost.

Takođe, obuhvaćeni su i oni koji iz raznih medicinskih razloga ne mogu da budu operisani, poput onih koji boluju od hemofilije, bubrežne insuficijencije, imaju dijagnozu kancera, koji ne mogu psihički da prihvate operaciju, ili je jednostavno ne žele, jer njihov transrodni identitet ostaje iskazan u dovoljnoj meri tokom hormonske terapije.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 20.02.2018.
Naslov: Redakcija