Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STAMBENI KREDITI INDEKSIRANI U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Udruženje banaka Srbije navodi da je devizna klauzula zakonita, te da je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga u potpunosti usklađen sa direktivom i standardima EU


- Nije tačno da ne postoji propis u Srbiji kojim se reguliše postojanje valutne klauzule. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014 - dalje: Zakon), kojim se rukovode banke pri odobravanju zajmova, predviđa da se kod kredita indeksiranog u stranoj valuti primenjuje zvaničan srednji kurs - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, reagujući na tvrdnje Udruženja zaduženih u švajcarskim francima CHF da su odredbe o valutnoj klauzuli nezakonite.

Dugalić ističe da odredba o valutnoj klauzuli kod stambenih kredita nije ništavna.

- Zakon je u potpunosti je usklađen sa Direktivom Evropske unije i standardima EU koja poznaje indeksaciju kredita stranom valutom - navodi Dugalić. - Cela ova priča prvenstveno odgovara advokatima, koji bi time mogli da dobiju 17.000 potencijalnih klijenata koliko postoji stambenih kredita vezanih za franke.

On ističe da su u pretkriznom periodu, osim u švajcarskim francima, bili odobravani i krediti vezani za američki dolar, i čak japanski jen. Na pitanje nije li upravo tadašnji guverner Radovan Jelašić upozoravao građane da se ne zadužuju u francima, jer bi po toj logici još jeftiniji bili krediti u japanskim jenima, Dugalić kaže:

- Jeste, ali je on to govorio 2009. godine, kada su krediti u francima već odobreni. Pitao sam tad Jelašića zašto u startu nije zabranio zajmove u švajcarskim francima. On mi je odgovorio: "Obesili bi me na Terazijama zato što bih sprečio klijente da se zaduže pod povoljnijim uslovima" - kaže Dugalić.

Prema podacima Narodne banke Srbije, međutim, upravo je kabinet guvernera Jelašića 14. septembra 2005. godine objavio prvo upozorenje na povećan rizik koji nosi zaduživanje u švajcarskim francima, i to povodom najave tadašnje HVB banke da će i u Srbiji odobravati dugoročne stambene kredite vezane za ovu valutu. Ovo obaveštenje i dalje stoji na internet stranici NBS-a.

Kada je reč o Zakonu, on je na snagu stupio 4. juna 2011. godine, a njegova primena počela je šest meseci kasnije. Nekoliko dana pre njegovog stupanja na snagu, 17. maja 2011. godine, tadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić potpisuje Odluku o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, u kojoj se navodi da "banka može fizičkom licu odobriti kredit koji je indeksiran deviznom klauzulom - pod uslovom da je valuta obaveze evro". Međutim, najviše stambenih zajmova vezanih za franak odobren je pre toga - tokom 2007. i 2008. godine, kada je švajcarska valuta bila najslabija prema evru.

Zaduženi u švajcarskim francima imali su, prema navodima Dugalića, priliku da svoj zajam konvertuju u evro bez naknade već nekoliko puta: za vreme guvernera Jelašića, 2009. godine, pa potom u doba kada je predsednik Vlade bio Mirko Cvetković, i sada kada je Narodna banka 2015. godine ponudila četiri modela za rešavanje ovog problema. Mi smo uvek savetovali dužnicima da rešenje traže sa svojom bankom, u kojoj su uzeli kredit - navodi Dugalić.

Izvor: Vebsajt Novosti, 19.01.2018.
Naslov. Redakcija