Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA: Unapređenje zakona deo je obaveza preduzetih akcionim planovima za Poglavlje 23 i za ostvarivanje prava nacionalnih manjina


"Izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 20/2014 - odluka US i 55/2014) idu u smeru depolitizacije i transparentnijeg trošenja sredstava", rekao je državni sekretar Ivan Bošnjak na poslednjem okruglom stolu u Beogradu koji je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku OEBS-a, organizovalo u okviru javnih konsultacija povodom pripreme Nacrta ovog propisa.

Bošnjak je rekao da postoji potreba da se jasnije definišu ovlašćenja, organizaciona i kadrovska struktura nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i da se poveća odgovornost u pogledu upravljanja i trošenja novca poreskih obveznika kojim se finansira rad nacionalnih saveta. Bošnjak je istakao da su ovo zahtevi ne samo domaćih aktera, već i sugestije međunarodnih organizacija i institucija i jedno od polja koje bi trebalo dodatno da uredimo u procesu pridruživanja EU.

"Kroz ovaj širok konsultativan proces već u samoj pripremi zakona nastojimo da "skrojimo kaput koji će svima biti taman" i nadam se da će on dovesti do Nacrta zakona koji će biti primenjiv na teritoriji cele zemlje, koji će odgovarati svima, a koji će pre svega obezbediti lakše ostvarivanje prva nacionalnih manjina", naglasio je državni sekretar i rekao da očekuje da se ovo zakonsko rešenje, uz druga dva zakona iz oblasti obezbeđivanje prava nacionalnih manjina, naći u skupštinskoj proceduri u prvom kvartalu naredne godine.

Javne konsultacije o radnoj verziji Nacrta zakona o izmenama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Ministarstvo sprovodi uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, a u cilju šire diskusije i razmene sugestija. To će doprineti transparentnosti procesa izmene zakona i uključiti relevantne aktere u sam proces pripreme propisa.

U okviru ovih konsultacija Ministarstvo je već organizovalo četiri okrugla stola u Novom Sadu, Novom Pazaru, Bujanovcu, Petrovcu na Mlavi i Subotici.

Unapređenje ovog zakona deo je obaveza preduzetih akcionim planom za Poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava - i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, a radni tekst Nacrta zakona pripremljen u inkluzivnom i transparentnom procesu, uz aktivno učešće nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Radni tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, u formi pregleda odredaba koje se menjaju odnosno dopunjuju možete preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 18.12.2017.
Naslov: Redakcija