Zastava Bosne i Hercegovine

KONSULTACIJE O RADNOM TEKSTU NACRTA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA: Ministarstvo državne uprave će organizovati pet okruglih stolova u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Bujanovacu i Petrovacu na Mlavi


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, sprovešće u narednom periodu postupak javnih konsultacija o radnom tekstu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ministar Branko Ružićje tim povodom podsetio da je unapređenje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 20/2014 - odluka US i 55/2014) deo obaveza koje smo pred sebe postavili i preuzeli akcionim planom za Poglavlјe 23 - Pravosuđe i osnovna prava- i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. On je naglasio da je radni tekst Nacrta zakona pripremlјen u inkluzivnom i transparentnom procesu, uz aktivno učešće nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

"Osim usklađivanja Zakona sa Odlukom Ustavnog suda iz januara 2014. godine naš cilј je da ovaj Zakon unapredimo u pravcu jasnijeg definisanja ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenja prekomerne politizacije, transparentnijeg finansiranja delatnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i otklanjanje drugih eventualnih nedostataka koji se uočavaju u praksi" rekao je Ružić.

Ministar je pozvao stručnu javnost, nevladin sektor i sve zainteresovane da uzmu aktivno učešće u konsultacijama i daju konstruktivne predloge kako bi u otvorenom razgovoru došli do najbolјih rešenja koja će još bolјe urediti ovu oblast i deo sistema.

Ministarstvo će povodom javnih konsultacija organizovati pet okruglih stolova:

  • 29. novembra 2017. godine u Novom Sadu, u zgradi Skupštine AP Vojvodine (sala na drugom spratu)
  • 4. decembra 2017. godine u Novom Pazaru, u zgradi Kulturnog centra, Stevana Nemanje 2,
  • 5. decembra 2017. godine u Bujanovcu, u zgradi Doma kulture, Karađorđa Petrovića 115,
  • 7. decembra 2017. godine u Petrovcu na Mlavi, u zgradi Doma kulture, Petra Dobrnjca 179 i
  • 18. decembra 2017. godine u Beogradu, u Palati Srbije, sala Beograd.

Radni tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, u formi pregleda odredaba koje se menjaju odnosno dopunjuju možete preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave, 27.11.2017.
Naslov: Redakcija