Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT UREDBE O BLIŽIM MERILIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Donošenje Uredbe očekuje se tokom decembra 2019. godine


Porezi će se ubuduće plaćati po novom obračunavanju visine. U decembru će biti usvojen Nacrt uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti.

"Kada želite da se registrujete kao paušalac ranije, prvo ste morali da budete registrovani kao poreski obveznik, a niste znali čak ni da li će vam biti odobren status paušalnog obveznika. To nije podsticalo privredu, a pre svega uključivanje mladih u preduzetništvo, a to će se promeniti sa novom formulom", poručuju iz NALED-a.

"Ljudi će sada znati da li im se isplati da postanu paušalac. Sada preduzetnici mogu prilično tačno da izračunaju kolika će im biti obaveza, i da znaju da li imaju pravo da budu paušalno oporezovani. Mlađi od 30 godina i oni koji otvaraju svoju paušalnu radnju u poslednje 3 godine dobijaju olakšice", rekao je Dušan Vasiljević iz NALED-a.

Ranije su paušalci registrovali firme na neku lokaciju u unutrašnjosti Srbije, i tako su mogli da plaćaju manji porez. Sada, za njih će se obračunavati osnovica za čitavu teritoriju RS, pa neće imati motivaciju za to.

Vasiljević je govorio i o "Kalkulatoru", novom načinu na koji mogu da se izračunaju poreske obaveze.

"Kalkulator na sajtu jpd.rs znači da prvi put mogu da se ukucaju ključni podaci, na primer, delatnost koju neko želi da obavlja, koliko godina ima, kada je registrovao radnju i zonu u kojoj se nalazi. Okvirno se dobija kolika bi bila obaveza u 2020. godini, kao i obaveze do 2022. Ovu predvidljivost ranije nismo imali. Iznosi nisu tačni u dinar, ali mogu biti veoma indikativni", rekao je on.

"Oni koji su već paušalci tako mogu da znaju šta da čekaju. Oni koji nisu, a njih naročito pozivam, mogu da koriste kalkulator i vide da li im se to isplati", zaključio je Vasiljević.

Sve promene stupaju na snagu od 2020. godine.

Izvor: Vebsajt B92, 18.11.2019.
Naslov: Redakcija