Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA NA KOME SE PROVERAVA STRUČNOST I OSPOSOBLJENOST KANDIDATA KOJI SE PRVI PUT BIRA NA FUNKCIJU ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA: Alumni klub Pravosudne akademije negoduje zbog nastavka izbora tužilaca u jeku debate o izmeni Ustava RS. Navode i da je konkurs DVT-a nezakonit


20. novembra 2017. godine počeli su razgovori sa kandidatima u postupku izbora preko 50 zamenika javnih tužilaca pred Državnim većem tužilaca (DVT).

 - U pitanju je jedan od najvećih konkursa koje je DVT raspisao i koji se sprovodi na nezakonit način i to u jeku javne debate o izmeni Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) u kome je ključno pitanje upravo izbor funkcionera u pravosuđu - navodi se u saopštenju Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA).

Ustavni sud je letos, po inicijativi Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA), pokrenuo postupak utvrđivanja nezakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016) po kome DVT predlaže tužioce i suspendovao sve konkurse u tužilaštvu, posle čega je Narodna skupština odbila da izabere tada predloženih 17 kandidata. Nakon toga, DVT je na brzinu, bez ikakvih konsultacija sa strukovnim organizacijama, doneo novi Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita na kome se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca ("Sl. glasnik RS", br. 82/2017), po kome danas postupa.

- Novi Pravilnik sadrži odredbu prema kojoj ocene svih kandidata dobijene po prethodnom nezakonitom Pravilniku, važe i dalje - precizira se u saopštenju AKPA.

AKPA ocenjuje da je u pitanju pokušaj da se izbegne pravna sankcija, a da se, zapravo, nastavi sa praksom netransparentnih izbora javnih funkcionera, u kome se donose odluke bez obrazloženja i bez prava neuspešnih kandidata da ulože žalbu.

Izvor: Alumni klub Pravosudne akademije, 20.11.2017.
Naslov. Redakcija