Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Mišljenje Ministarstva finansija o zahtevima pojedinih lokalnih samouprava da advokati - pružaoci besplatne pravne pomoći izdaju e-fakture


Upravni odbor Advokatske komore Srbije, na sednici održanoj dana 09.09.2023. razmatrao je pitanje obaveze advokata za dostavljanja e-fakture jedinicama lokalne samouprave, a radi plaćanja naknade za pruženu besplatnu pravnu pomoć i doneo odluku o objavljivanju

SAOPŠTENjA

Na osnovu člana 41. st. 3. Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), Ministar pravde Republike Srbije doneo je Pravilnik o postupku plaćanja naknade za besplatnu pravnu pomoć i vraćanju primljenih novčanih sredstava ("Sl. glasnik RS", br. 80/2019), kojim Pravilnikom je, članom 5, predviđeno da naknadu za pruženu besplatnu pravnu pomoć isplaćuje organ uprave, nakon konačnosti rešenja kojim je zahtev za naknadu usvojen.

Zakonom o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021, 129/2021 i 138/2022) uređeno je izdavanje, slanje, prijem,obrada, čuvanje, sadržina i elementi elektronskih faktura, u transakcijama izmeđusubjekata javnog sektora, između subjekata privatnog sektora, odnosno između subjektajavnog i subjekta privatnog sektora i druga pitanja koja su od značaja za elektronskofakturisanje.

Članom 3 navedenog Zakona regulisano je pitanje obaveze izdavanja elektronske fakture, kojim članom je, u stavu 2. tač. 7, jasno utvrđeno da :

Izuzetno od stava 1. ovog člana, OBAVEZA IZDAVANjA ELEKTRONSKE FAKTURE NE POSTOJI ZA:

7) zahtev za isplatu troškova i nagrada u sudskim i drugim postupcima, koji se isplaćuju iz sredstava suda, odnosno drugog organa kod kojeg se vodi postupak, na osnovu odluke suda, odnosno drugog organa.

Kako se, po pitanju besplatne pravne pomoći, radi o zahtevu za isplatu nagrade advokatu- pružaocu besplatne pravne pomoći za pruženu besplatnu pravnu pomoć u sudskim i drugim postupcima, a koju nagradu isplaćuje organ uprave koji je besplatnu pravnu pomoć i odobrio, to, u navedenom slučaju, u skladu navedene zakonske odredbe, a i datog mišljenja Ministarstva finansija, NE POSTOJI ZAKONSKA OBAVEZA IZDAVANjA ELEKTRONSKIH FAKTURA PRILIKOM PODNOŠENjA ZAHTEVA ADVOKATA ZA ISPLATU NAGRADE ZA BESPLATNU PRAVNU POMOĆ.

Više lokalnih samouprava se dopisom obratilo Ministarstvu finansija sa molbom za dostavljanje mišljenja u vezi sa isplatom naknade advokatima za besplatnu pravnu pomoć, koja naknada se isplaćuje u skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, odnosno odgovora na pitanje da li advokati imaju obavezu da dostavljaju zahteve za isplatu naknade za pruženu pravnu pomoć kroz sistem elektronskih faktura.

U prilogu ovog saopštenja objavljuje se dopis Ministarstva finansija broj 000183694 2023 10520 041 000 011 005 od 04.09.2023.

Poštovani,

Povodom zahteva koji ste dostavili Ministarstvu finansija, a koji se odnosi na primenu propisa o elektronskom fakturisanju, obaveštavamo Vas sledeće:

Zakon o elektronskom fakturisanju u članu 2. stav 1. tačka 5) propisuje da je elektronska faktura zahtev za isplatu po osnovu transakcija sa naknadom, svaki drugi dokument koji utiče na isplatu, odnosno visinu isplate, faktura koja se izdaje za promet bez naknade, kao i primljene avanse, koji su izdati, poslati i primljeni u 'strukturiranom formatu koji omogućava potpuno automatizovanu elektronsku obradu podataka preko sistema elektronskih faktura.

Zakon u članu 3. stav 1, tač. 2) i 4) propisuje da obavezu izdavanja elektronske fakture imaju subjekt privatnog sektora po osnovu transakcije sa subjektom javnog sektora, uključujući i sve zahteve za isplatu ka subjektu javnog sektora, kao i subjekti javnog sektora po osnovu međusobnih transakcija, uključujući i sve zahteve za isplatu.

Pravilnik o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 47/2023 - dalje: Pravilnik) u članu 11. stav 3. propisuje da se zahtevom za isplatu ka subjektu javnog sektora iz gore navedene odredbe člana 3. stav 1. tač. 2) i 4) Zakona smatra zahtev za isplatu na osnovu kojeg dolazi do prenosa novčanih sredstava podnosiocu zahteva, u skladu sa propisima kojima se uređuju obligacioni odnosi (npr. zahtev za isplatu naknade štete, ugovorne kazne, sredstava obezbeđenja, kamate za neblagovremeno plaćanje, prenos višenamenskih vrednosnih vaučera i dr.).

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u članu 33. st. 1. i 2. propisuje:

“Ako je zahtev osnovan (čl. 4. i 7), organ uprave rešenjem odobrava besplatnu pravnu pomoć.

Organ uprave u izreci rešenja upućuje podnosioca zahteva na pružaoca koji je prema ovom zakonu upisan u registar (član 16. st. 1. i 3), a prema pravilima koja propisuje ministar pošto prethodno pribavi mišljenje pružalaca.”

Takođe, Pravilnikom o postupku plaćanja naknade za besplatnu pravnu pomoć i načinu i postupku vraćanja primljenih novčanih sredstava propisano je da pružalac besplatne pravne pomoći podnosi organu uprave jedinice lokalne samouprave, zahtev za plaćanje naknade za pruženu besplatnu pravnu pomoć posle okončanja svake faze postupka, odnosno zahtev za plaćanje naknade za sastavljanje javnobeležničke isprave posle sastavljanja javnobeležničke isprave, odnosno zahtev za plaćanje naknade za posredovanje u rešavanju sporova, posle okončanja posredovanja u rešavanju spora u konkretnoj pravnoj stvari.

Saglasno navedenom, navedeni zahtevi za isplatu koje pružalac besplatne pravne pomoći podnosi organu uprave jedinice lokalne samouprave ne smatraju se zahtevom za isplatu na osnovu kojeg dolazi do prenosa novčanih sredstava podnosiocu zahteva, u skladu sa propisima kojima se uređuju obligacioni odnosi i posledično ne nastaje obaveza izdavanja elektronske fakture. Istovremeno, ne bi bilo protivno Zakonu izdati elektronsku fakturu na osnovu navedenog zahteva za isplatu, a to je tehnički i moguće učiniti preko sistema elektronskih faktura.


Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 14.09.2023.
Naslov: Redakcija