Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA NA KOME SE PROVERAVA STRUČNOST I OSPOSOBLJENOST KANDIDATA KOJI SE PRVI PUT BIRA NA FUNKCIJU ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA: Raspisan novi konkurs za izbor 54 zamenika tužilaca, koji će biti sproveden po novom Pravilniku. Ovo je prvi konkurs na koji će se primeniti odredbe o ravnopravnoj zastupljenosti nacionalnih manjina u pravosudnom organu koje predviđa novi Poslovnik o radu Državnog veća tužilaca


Državno veće tužilaca (DVT) ponovo je raspisalo konkurs za izbor 54 zamenika javnih tužilaca u Srbiji, koji će biti sproveden po novom Pravilniku o programu i načinu polaganja ispita na kome se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca ("Sl. glasnik RS", br. 82/2017).

Ovo će biti prvi konkurs na koji će se primeniti odredbe o ravnopravnoj zastupljenosti nacionalnih manjina u pravosudnom organu koje predviđa novi Poslovnik o radu Državnog veća tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 29/2017 i 46/2017).

Konkurs će biti objavljen u četvrtak, 21. septembra 2017. godine kada će početi da teče rok od 15 dana za prijavu kandidata.

Član DVT Stanislav Dukić rekao je da je raspisan konkurs i za dva zamenika javnog tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

On je pojasnio da je novi konkurs usledio pošto je doneta odluka da se povuče pređašnji predlog kandidata za izbor 17 zamenika javnih tužilaca koji je prošlog meseca dostavljen u Narodnu skupštinu, a nakon što je Narodna skupština Veću vratila taj predlog odluke.

Do vraćanja, odnosno povlačenja predloga kandidata, došlo je zbog privremene mere Ustavnog suda kojom je suspendovana primena Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016) po kojem su kandidati bili predloženi.

DVT je u međuvremenu izmenio proceduru iz tog Pravilnika i raspisao novi konkurs.

Dukić je pojasnio da će sada biti raspisan konkurs za dva tužioca u Novom Pazaru zbog velike opterećenosti tužilaca u tom gradu.

Izvor: Vebsajt RTS, 19.09.2017.
Naslov: Redakcija