Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MATIČNIM KNJIGAMA: Sve opštine i gradovi dužni su da do 27. decembra 2016. godine, u Centralni sistem Ministarstva državne uprave, dostave drugi primerak matičnih knjiga u elektronskom obliku. Zakonom je omogućeno izdavanje izvoda iz matičnih knjiga bez obzira na mesnu nadležnost organa, odnosno bez obzira na to gde je činjenica rođenja, zaključenja braka ili smrti lica nastala


Fali vam još jedan papir! Ova čuvena rečenica, omiljena kod šalterskih službenika, nije otišla u prošlost sa uvođenjem elektronskih matičnih knjiga, kao što nisu otišla u istoriju ni putovanja u Surdulicu ili Belu Palanku po krštenicu. Obećanja tipa "dobijate izvod samo jednim klikom na dugme" i dalje su samo mrtvo slovo na papiru.

Da, uprkos umrežavanju Srbije, građani još imaju problem sa vađenjem ličnih dokumenata pokazuje slučaj D. S., pedesetogodišnjeg Beograđanina, koji od najranijeg detinjstva živi u prestonici i tu je vadio sva dokumenta.

- Rođen sam u Smederevskoj Palanci, ali od svoje šeste godine živim u Beogradu. Tu sam išao u školu, na fakultet, prodao roditeljski stan, kupio novi... Uredno plaćam porez kao stanovnik Beograda. Od 1986. sam upisan u knjigu državljana na opštini Vračar, i od tada sam više puta vadio krštenicu ili izvod iz državljanstva u beogradskim opštinama - kaže D. S.

Sve je normalno funkcionisalo do pre nekoliko dana, kada mu je službenica opštine Zvezdara, kada je otišao po krštenicu zbog ugovora o poklonu, rekla da mora da ide po to u Smederevsku Palanku.

- Nikad u životu nijedan dokument nisam vadio u Palanci, nisam znao čak ni gde im je opština. Bio sam u šoku. Pokazao sam ličnu kartu, pasoš, pitao sam je kako sam mogao da dobijem državljanstvo u Beogradu... Odgovorila je: "To je pravo pitanje za policiju!" - kaže D. S.

Njegov slučaj, međutim, nije usamljen. Gotovo da nema matične službe u zemlji u koju ne stižu pritužbe građana. U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kome je predočen slučaj D. S., potvrđuju da lice rođeno na teritoriji Smederevske Palanke, prema ranijim propisima o matičnim knjigama, nije moglo da pribavlja izvod iz matične knjige na teritoriji druge opštine sve do donošenja Zakona o matičnim knjigama ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009 i 145/2014) iz 2009. godine..

- Tek tada je omogućeno izdavanje izvoda iz matičnih knjiga bez obzira na mesnu nadležnost organa, odnosno bez obzira na to gde je činjenica rođenja, zaključenja braka ili smrti lica nastala- kažu u Ministarstvu. Oni nemaju objašnjenje kako je ovaj Beograđanin nesmetano vadio izvode u Beogradu poslednjih 40 godina.

Što se tiče umrežavanja Srbije i formiranja Centralnog sistema za elektronsku obradu i skladištenje podataka, u Ministarstvu dodaju da su sve opštine i gradovi dužni da drugi primerak matičnih knjiga u elektronskom obliku dostave Ministarstvu na čuvanje u Centralni sistem. Međutim, nisu još sve to učinile, a zakonski rok je 27. decembar 2016. godine. To znači da Centralni sistem još ne sadrži sve matične knjige na teritoriji Srbije.

Da bi izbegao dalje peripetije, D. S. je ipak, na kraju, otišao u Palanku i izvadio krštenicu za 100 dinara. Isti dokument bi u opštini Zvezdara morao da plati 420 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 19.09.2016.
Naslov: Redakcija