Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Znatno povećanje pragova plata i penzija, odnosno iznosa koji su zaštićeni od mogućeg izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a jedna od novina je znatno povećanje pragova plata i penzija, odnosno iznosa koji su zaštićeni od mogućeg izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život penzionera-dužnika.

Kada poslanici usvoje Predlog zakona, izvršenje će se moći sprovesti do trećine penzije, umesto dve trećine, koliko je sada, i to samo kada je reč o penziji koja ne prelazi iznos prosečne penzije u Srbiji. Ukoliko penzioner-dužnik prima minimalnu penziju, moći će da mu se skida desetina iznosa, umesto polovine, koliko je sada predviđeno.

Samim tim što će penzionerima-dužnicima na ime izvršenja moći da se skida znatno manje novca nego sada, oni više neće biti u situaciji da s preostalim iznosom ne mogu da prežive. Nalog za izvršenje duga penzioner prema bilo kome dolazi u Fond PIO. Kada Fond dobije izvršno rešenje, ima obavezu da penzioneru obustavi iznos koji duguje. Ukoliko penzioner nema dovoljno novca koji prima na ime penzije, on se raspoređuje u mesečne rate. Fond PIO je i do sada vodio računa o tome da se dugovanja namiruju i da se na taj način izvršavaju naplate dugovanje penzionera, ali je mogao da skine do polovine penzije, a ostatak je penzioneru isplaćivan redovno.

Po objašnjenju načelnice Odeljenja Fonda PIO za isplatu penzija po domaćim propisima Suzane Vorkapić, iznos obustave za penzionere, obračun kamate na glavni dug, troškovi izvršenja, kao i troškovi izvršitelja određuju se u rešenju, odnosno zaključku izvršitelja.

Zakonom o izvršenju i obezbeđenju predviđeno je da obustava od penzije može biti do dve trećine, odnosno polovine ukoliko penzioner prima minimalni iznos penzije. Ako je penzija opterećena obustavom po drugom osnovu, koja je bila uključena pre dostave rešenja izvršitelja, onda se obustava sprovodi na razlici od postojećeg zaduženja do dve trećine odnosno polovine penzije, objasnila je Suzana Vorkapić.

Kako je dodala, ukoliko je pak penzija već zadužena do dve trećine, odnosno polovine, ne postoji mogućnost sprovođenja obustave po osnovu zaključka izvršitelja koji je dostavio Fondu PIO.

U tom slučaju filijala Fonda PIO ima obavezu da izvršitelja obavesti o tome da će obustava krenuti kada se za to steknu uslovi, ukazala je Vorkapićeva.

Inače, na početku ove godine u Fondu PIO bilo je 22.868 obustava od penzija po osnovu zaključka, odnosno rešenja izvršitelja, s tim što na jednoj penziji istovremeno može biti aktivno više obustava, ali samo do dve trećine, odnosno polovine mesečno iznosa. Najveći broj obustava odnosi se na dugovanje za komunalije, struju, telefon, ali ima i obustava po drugom osnovu.

Izvršitelj koji donosi zaključak, odnosno rešenje o izvršenju, treba da ga dostavi penzioneru na kućnu adresu. Međutim, sprovođenje rešenja od Fonda PIO, koji savesno izvršava obustavu dugovanja, nije uslovljeno time da li ga je penzioner primio ili ne, pa on kreće s obustavom bez obzira na to.

Svakog meseca, navela je Suzana Vorkapić, Fond PIO izda izvršiteljima na hiljade potvrda o visini penzije, potvrda za korisnike da li su penzioneri ili nisu i uverenja za osiguranike o tome da li su u osiguranju ili nisu.

Fond ima obavezu da na zahtev izvršitelja obezbedi pristup podacima o određenom dužniku-penzioneru kojima raspolaže, odnosno za koje vodi evidenciju, a koji su neophodni za izvršenje i obezbeđenje.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 18.06.2019.
Naslov: Redakcija