Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Bez roditeljskog dodatka ostaju roditelji nevakcinisane dece. Isplata će biti prekinuta ukoliko deca ne pohađaju obavezni predškolski program i nastavu u okviru sistema osnovnoškolskog obrazovanja


Roditelji dece koja nisu vakcinisana neće moći da dobiju roditeljski dodatak, piše u Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. To međutim neće biti jedina otežavajuća okolnost za dobijanje dodatka, koji će od 1. jula 2018. godine biti drastično uvećan.

Za nešto više od deset dana roditelji novorođene dece iz budžeta dobijaće značajno veće iznose nego do sada, a u tom roku bi po hitnom postupku trebalo da bude usvojen Predlog zakona.

Novi propis predviđa da će za prvo dete biti isplaćivano jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 mesečno u naredne dve godine, a za treće 12.000 u narednih 10 godina. Najveći iznos roditeljskog dodatka primaće majke i očevi četvrtog deteta - po čak 18.000 dinara mesečno punih 10 godina.

Ipak, kako piše u Predlogu zakona, na taj novac neće moći da računaju roditelji koji nisu vakcinisali svoje novorođeno dete, kao i decu koji su prethodno dobili.

Predviđeno je da majka novorođenog deteta prethodno da izjavu da su njeno novorođeno dete, kao i njena deca "prethodnog reda rođenja" vakcinisana u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije. Taj podatak nadležni organi će proveravati jednom godišnje u evidenciji za imunizaciju.

U slučaju da se utvrdi da roditelji neredovno vakcinišu decu, isplata dodatka u ratama će biti prekinuta do konačne odluke Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

 - Kada može biti prekinuta isplata roditeljskog dodatka? -

Osim neophodne vakcinacije, postoje i druga ograničenja za primanje roditeljskog dodatka. S obzirom na to da se za treće i četvrto dete novac isplaćuje u ratama punih 10 godina, isplata će biti prekinuta ukoliko deca ne pohađaju obavezni predškolski program.

Isto će se dogoditi i ukoliko deca ne pohađaju redovno nastavu u okviru sistema osnovnoškolskog obrazovanja Republike Srbije.

Pravo na roditeljski dodatak ne mogu da ostvare ni roditelji koji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao i majka novorođenog deteta (strani državljanin) koja je isto ili slično pravo već ostvarila van Srbije, odnosno u zemlji čiji je državljanin.

Isplata dodatka će biti prekinuta i ukoliko dete umre, osim ako je reč o trećem i četvrtom detetu. U tom slučaju roditeljima će iz budžeta biti uplaćen jednokratni iznos od 200.000 dinara.

 - Ukidanje ograničenja -

Osim što su uvedena dodatna ograničenja, Predlogom zakona neka su i ukinuta. Naime, u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) koji je usvojen krajem decembra navedeno je da pravo na roditeljski dodatak neće imati one majke i očevi koji plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30.000.000 dinara.

U tom tekstu Zakona piše i da dodatak ne može da bude ostvaren ako jedan od roditelja (ili oba) plaćaju godišnji porez na dohodak građana. Taj porez su u ovom trenutku dužni da izmire oni koji mesečno zarađuju 197.928 dinara mesečno.

Međutim, u Predlogu zakona te odredbe su izbrisane. Kako navodi ministarka zadužena za porodicu Slavica Đukić Dejanović, cilj novih propisa nije da roditeljski dodatak bude socijalna kategorija, već populaciona.

- To znači da će roditelji svakog deteta dobijati taj dodatak nezavisno od prihoda koji ostvaruju i imovine koju poseduju. Ova vrsta podrške ne odnosi se samo na siromašne građane - kaže Dejanovićeva.

Izvor: Vebsajt Blic, Nataša Latković, 19.06.2018.
Naslov: Redakcija