Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ŠTRAJKU: Sindikati navode da minimum procesa rada nije jasno definisan


Povodom Nacrta zakona o štrajku i poslodavci imaju svoje primedbe, a u pismu koje je Unija poslodavaca uputila Ministarstvu za rad, oni traže da se i njima prizna pravo na štrajk, odnosno "pravo poslodavaca na odbrambeni lokaut".

U tom slučaju, svi ugovori bi prestali da važe dok se dve strane ne dogovore.

To znači da poslodavci zahtevaju da im se omogući da ne plate zaposlene koji ne štrajkuju zato što ne mogu da im obezbede normalan rad.

Tako se, kako kažu, istovremeno izbegava da poslodavac dođe u situaciju da pokrene stečajni postupak.

Javna rasprava o Nacrtu zakona je završena, a narednih desetak dana su otvoreni za elektronske zahteve o izmenama određenih članova i da bi taj propis na jesen mogao da se nađe pred republičkim poslanicima.

Napredak je, po mišljenju sindikata, postignut u pogledu organizacije i samog načina vođenja štrajka, ali smatraju da je ostalo i dosta nedoumica, poput toga da minimum procesa rada nije jasno definisan.

Zoran Mihajlović, član Radne grupe iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da će minimum procesa rada regulisati kolektivni ugovor, a ako ga nema, arbitražno veće.

On smatra da je nepravedan predlog da se vreme provedeno u štrajku ne plaća, jer upravo se većina u Srbiji organizuje zbog neisplaćenih zarada.

Izvor: Vebsajt Kurir, 20.05.2018.
Naslov: Redakcija