Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Održano javno slušanje o Predlogu zakona


U Domu Narodne skupštine održano je javno slušanje u organizaciji Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu na temu: “Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju“.

Predsednik Odbora Marijan Rističević istakao je da je javno slušanje organizovano jer je uočeno da su neophodne određene izmene Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i pozvao učesnike na konstruktivnu diskusiju, kako bi predlozi koji iz nje proiziđu bili pretočeni u amandmane koji će Odbor obrazložiti na plenarnoj sednici Narodne skupštine. Time će, kako je istakao Rističević, Predlog zakona biti unapređen i svrsishodniji.

Na javnom slušanju, članovima Odbora, narodnim poslanicima i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača obratila se i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Ona je, govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, navela da se nakon niza konsultacija koje su održane ukazala potreba za sistemskom promenom eAgrara. Ideja da se unapredi eAgrar odnosi se na ubrzanje administracije kako bi se poljoprivrednim proizvođačima olakšao pristup sredstvima namenjena u tekućoj godini. Dodala je da će se od 24. aprila 2023. godine započeti sa isplatom subvencija poljoprivrednicima po hektaru, odnosno već nakon tri nedelje od upućivanja javnog poziva. Govoreći o eAgraru, istakla je neophodnost prikupljanja informacija na jednom mestu, kako bi se vršila kontrola i upravljanje namenjenim sredstvima, ali i radi bržeg reagovanja Ministarstva adekvatnim merama koje bi pomogle poljoprivrednike, u zavisnosti od potreba različitih regiona Srbije. “Svi informacije i registri koje se nalaze i koji će se naći u eAgraru pomoći će da mi budemo operativniji, konkretniji u samom pravljenju budžeta i njegovim analizama”, navela je Tanasković. Ministarka se osvrnula i na povećanje subvencija za biljnu proizvodnju i proizvodnju mleka, a nadalje je govorila i o zakonskom okviru i prenosu prava usled smrti nosioca gazdinstva.

Nakon uvodnih obraćanja predsednika Odbora i ministarke, Marijan Rističević dao je reč predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, čime je započeta diskusija, a za kraj javnog slušanja, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu doneo je zaključke koje je uputio resornom Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 18.04.2023.
Naslov: Redakcija