Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Udruženje "Mame su zakon" ukazuje da rebalansom budžeta nisu predviđene izmene u korist porodilja


Udruženje "Mame su zakon" saopštilo je da u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2021. godinu, koji je Vlada Republike Srbije utvrdila 15. aprila nema izdvajanja za zahteve na kojima to udruženje ispred trudnica, porodilja i porodica uopšte insistira nakon što je javnosti predstavljen Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Kako je saopšteno iz Udruženja "Mame su zakon", to praktično znači da nisu usvojeni zahtevi koji se tiču majki koje nemaju 18 meseci radnog staža da se taj broj smanji na 12, nema rešenja za minimalne naknade tokom nege deteta, nema rešenja za višestruko diskriminisane preduzetnice, nema rešenja za majke koje su rodile više od četvoro dece, ni rešenja za majke koje zarađuju više od tri prosečne zarade.

Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura najavila je da će to udruženje svoje amandmane uputiti svim narodnim poslanicima i apelovati na njih da učine sve što je u njihovoj moći da do usvajanja neophodnih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i rebalansa budžeta ipak dođe.

Izvor: Vebsajt RTV, 17.04.2021.
Naslov: Redakcija