Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Neustavna odredba koja isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica


Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom odredba iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018), koja isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Sporna odredba propisana je članom 12. 7. Zakona i glasi: "Pravo na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta ne može se ostvariti za dete za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica".

Inicijativom za ocenu ustavnosti i zakonitosti Ustavnom sudu se obratilo više organizacija civilnog društva, jer smatraju da neopravdano stavlja u nepovoljniji položaj decu do pet godina starosti čiji roditelji ostvaruju pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta, u odnosu na druge korisnike istog prava.

U decembru prošle godine Ustavni sud je utvrdio neustavnost još nekoliko odredbi iz ovog Zakona, člana 14. stav 8. i članova 17. stav 2. i 18. stavovi - 2, 4. i 6.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju otvorilo je u martu javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.04.2021.
Naslov: Redakcija