Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Prioritet Ministarstva pravde revizija akcionog plana za Poglavlje 23 i rešavanje problema velikog broja izvršnih predmeta


Jedan od prioriteta Ministarstva pravde je revizija akcionog plana za Poglavlje 23, ali i rešavanje problema velikog broja izvršnih predmeta, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburović je izrazila zadovoljstvo odličnim rezultatima koruptivnih odeljenja koja su, kako je navela, imala 300 pravosnažnih presuda za godinu dana, ali i rezultatima na polju medijacije kojom je rešeno 110 sporova od 384 prispelih.

"Brojevi su mali, ali ohrabrujući", rekla je Kuburović na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu Vrhovnog kasacionog suda o radu svih sudova.

Ministarka je pohvalila rezultate i činjenicu da je danas prosečno trajanje predmeta u Srbiji 253 dana, a da je 2012. i 2014. godini bio duži od 560 dana.

Sa tim rezultatom možemo biti izuzetno zadovoljni i kada se poredimo sa nekim zemljama EU, rekla je Kuburović.

Ministarka je skup iskoristila da upozori na činjenicu da se Srbija i dalje suočava sa velikim brojem izvršnih predmeta.

"Radna grupa koja radi na izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje) pokušaće da nađe sistemsko rešenje i za preostali broj koji se još meri stotinama hiljada", rekla je ministarka i dovela da je zadatak te radne grupe da nađe način na koji sudovi mogu da se rasterete tih predmeta.

Što se tiče revizije akcionog plana, prema rečima Kuburović, bitno je da se predvide ostvarivi rokovi, da se pojedine aktivnosti usklade sa usvojenim strateškim dokumentima kao i da se posebna pažnja posveti prelaznim rokovima, koji su, kako je dodala možda i najbitniji u cilju praćena obaveza.

"Bitno je da zajedno sa Evropskom komisijom, Savet Evrope ustanovio da Srbija kao i ostale zemlje regiona Balkana koje su u postupku pridruživanja, treba da na drugačiji način izveštavaju o napretku", rekla je ministarka i dodala da je to razlog zbog čega je u toku priprema novog upitnika.

Na skupu je govorio i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević koji je ocenjeno da su rezultati sudova u Srbiji izuzetni, odnosno odlični i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je izrazio uverenje da će revizija akcionog plana za Poglavlje 23 dati očekivane rezultate.

On je upozorio i da rad na efikasnosti sudova ne sme da ugrozi kvalitet rada sudova i kvalitet pravde.

U Srbiji, iako je mala zemlja, ima više od 80 osuđenih na 40 godina zatvora što, između ostalog, potvrđuje i dobru kaznenu politiku, izjavio je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, uz ocenu da su rezultati sudova u Srbiji izuzetni, odnosno odlični.

Milojević je, pred predstavljanje godišnjeg izveštaja o radu Vrhovnog kasacionog suda o radu svih sudova, rekao da lično ali i većina sudija nema ništa protiv najavljene promene kaznene politike i uvođenja doživotnog zatvora.

"To je stvar države i zakonodavne politike", rekao je Milojević i dodao da ipak pooštravanje zaprećenih kazni zatvora ni u jednoj zemlji nije dovelo do smanjenja broja krivičnih dela, već brže i efikasnije otkrivanje počinilaca krivičnih dela.

Prema njegovim rečima, veoma dobru kaznenu politiku potvrđuju i "prenatrpani" zatvori.

"Kako to da je slaba kaznena politika a pravimo zatvore? Čuli smo ministra policije da je kriminalitet pao, pa ako se pooštravaju kazne onda znači da kriminalitet raste, pa bi ga trebalo suzbijati", ukazao je on.

Milojević je naveo da se osuđenim na doživotni zatvor mora dati pravo na uslovni otpust jer bi u suprotnom reagovao Evropski sud za ljudska prava.

"Uslovni otpust je pravo a ne obaveza", rekao je on.

Upitan da li postoje pritisci na sudove i sudije Milojević je rekao da direktnih političkih pritisaka nema ali da "perfidni načini" ipak postoje.

"Nema direktnih pritisaka, ni toga da neko sa linije vlasti zove telefonom. Ali šta je to kada neki od najviših državnih predstavnika etiketiraju sudiju i kažu videćemo ko je taj koji je doneo takvu i takvu odluku, ili najavljuju hapšenja i presude pre suđenja. To je ipak jedan način pritiska", rekao je Milojević.

Predsednik VKS rekao da je prosečno trajanje predmeta u Srbiji u 2012. i 2014. godini je preko 560 dana a u prošloj godini - 270.

"Govorim samo za sudeću materiju, bez izvršenja, jer imamo izvršenja stara i po 15 godina, a kada bi i oni ušli u prosek imali bismo preko 1.000 dana", rekao je Milojević i dodao da "ipak pravda bez izvršenja ne važi".

Izvor: Vebsajt Novosti, 15.03.2019.
Naslov: Redakcija