Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Predviđena je eksproprijacija nepokretnosti na prostoru kulturnog dobra "Staro sajmište", kao i odgovarajućeg prostora "Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe" za potrebe ustanove kulture Memorijalni centar "Staro sajmište"


Zakonom o Memorijalnom centru "Staro sajmište" osniva se ustanova kulture na republičkom nivou, koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta, odnosno prostoru nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatnog logora Zemun".

Proces izrade ovog zakona je obuhvatio široke konsultacije sa stručnom javnošću, kao i sa predstavnicima potomaka žrtava.

Memorijalni centar "Staro sajmište" će, između ostalog, obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, stručne obrade, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta. Zatim, obrazovno-vaspitne naučno istraživačke i izdavačke poslove, kao i organizovati manifestacije i akcije negovanja sećanja na žrtve "Jevrejskog logora Zemun", "Prihvatnog logora Zemun" ali i "Prihvatnog logora Zemun" ali i "Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe". Kulturno dobro "Staro Sajmište" nije adekvatno memorijalizovano i predstavlja devastiranu celinu na koju se u toku Drugog svetskog rata nalazio koncentracioni logor u svoje dve faze. To su "Jevrejski logor Zemun" od 1941. godine do 1942. godine, a zatim "Prihvatni logor Zemun" od 1942. godine do 1944. godine. Kulturno dobro nalazi se na katastarskim parcelama različitog vlasništva, kako u pogledu zemljišta, tako i u pogledu objekata.

Predlog zakona o memorijalnom centru "Staro sajmište" predviđena je eksproprijacija nepokretnosti na prostoru kulturnog dobra "Staro sajmište", kao i odgovarajućeg prostora "Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe" za potrebe ustanove kulture Memorijalni centar "Staro sajmište".

U toku izrade Nacrta zakona uzeta su u obzir evropska iskustva, imajući u vidu da u pravnim sistemima evropskih zemalja postoje slični modeli po kojima su obrazovani memorijalni centri u kojima se neguje kultura sećanja na istorijske događaje koji su se dogodili In situ, kao što su Državni muzej Aušvic-Birkenau u Republici Poljskoj, čiji je osnivač Republika Poljska, Memorijal Dahau, itd.

Osnivanjem Memorijalnog centra "Staro sajmište" čuvaćemo uspomenu na žrtve u prošlosti i podsećati da se stradanja ne smeju ponoviti, a donošenjem zakona obezbediti prikupljanje podataka, obrađivanje i obezbeđivanje tih podataka na jedinstven način na jednom mestu, naveo je ministar kulture Vladan Vukosavljević, obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 18.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija