Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PUTNIM ISPRAVAMA: Zakon ne predviđa objavu poništavanja starog dokumenta u "Sl. glasniku RS", već se isti objavljuje svakodnevno u javno dostupnoj evidenciji na veb prezentaciji MUP-a


Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova uspešno su završili optimizaciju postupka i pojednostavljenje procedure u slučaju krađe ili izgubljene putne isprave.

Ova mera predviđena je vladinim Planom prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji od 2019. do 2021. godine – "Stop birokratiji".

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019) značajno je pojednostavljen postupak koji više ne predviđa objavu poništavanja starog dokumenta u "Sl. glasniku RS", što je građanima nametalo troškove u novcu i vremenu.

Takođe, novi dokument nije mogao biti izdat pre objave poništavanja dokumenata u "Sl. glasniku".

Sada se spisak poništenih dokumenata objavljuje svakodnevno u javno dostupnoj evidenciji na veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, link "Nevažeći pasoši".

Ova izmena je izuzetno značajna jer daje mogućnosti i drugim organima i subjektima da provere validnost ličnog dokumenta građanina prilikom pružanja usluga, potpisivanja ugovora i slično, što je u duhu otvorenih podataka i razmene podataka.

Ovim izmenama građani će uštedeti više od 12,5 miliona dinara, odnosno više od 107.000 evra.

Isto pojednostavljenje predviđeno je i Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, koji je prošao javnu raspravu i čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 17.01.2020.
Naslov: Redakcija