Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA: Senat Univerziteta u Beogradu uputio primedbe na Nacrt zakona


- Primedbe koje se odnose na Nacrt zakona o nauci i istraživanjima, a koje se tiču finansiranja naučnika na univerzitetu, poslali smo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Nadam se da je Ministarstvo uzelo u obzir sve ono što nas uznemirava i da ćemo se dogovoriti oko spornih tačaka - rekla je prof. dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, na sednici Senata u sredu.

Ona je napomenula da se mora znati šta su granice institucionalnog finansiranja, kako će se tačno novac deliti, kako ne bi bilo nesporazuma između fakulteta i instituta i kako bi se dosadašnji sklad i saradnja nastavili i ubuduće.

- Fakulteti i instituti nisu jedni drugima konkurencija. Nama je važno da se sačuva naučni podmladak, ne smemo se igrati njihovim sudbinama - rekla je rektorka.

Reč je o budućnosti 1.800 mladih ljudi koje su fakulteti izabrali. Na sednici je rečeno i da je Ministarstvo spremno da nađe rešenje i izađe u susret zahtevima fakulteta. Takođe, donet je i zaključak da se od Ministarstva zatraži da reši i pitanje centara izvrsnosti, koji sada u zakonu uopšte nisu tretirani.

Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. B., 16.01.2019.
Naslov: Redakcija