Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O CENTRALNOM REGISTRU OBAVEZNOG SOCIJALNOG OSIGURANJA: Redefiniše se rok za preuzimanje poslova vođenja registra zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava od strane centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja od 1. januara 2021. godine


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije razmatraju Predlog zakona o izmenama i dopuna Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Osnovni razlog za izmene i dopune navedenog Zakona jeste stvaranje pravnog osnova da se za potrebe budućeg izveštavanja jedinstvenog informacionog sistema prosvete u okviru jedinstvene baze podataka osiguranika, osiguranih lica i evidencije obveznika, doprinosa, evidentira i podatak o porezu na dohodak građana.

Predlogom zakona se, takođe, redefiniše rok za preuzimanje poslova vođenja registra zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava od strane centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja od 1. januara 2021. godine.

Menja se rok za ažuriranje podataka u jedinstvenoj bazi podataka osiguranika, osiguranih lica i evidencije obveznika, doprinosa, koji se odnose na zanimanje prema klasifikaciji zanimanja, vrsti i nivou klasifikacije koji se zahtevaju za radno angažovanje na određenim poslovima, odnosno za rad na radnom mestu, kao i podataka koji se odnose na vrstu i nivo kvalifikacije, odnosno obrazovanja koje lice ima, naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, obrazlažući taj zakonski predlog u parlamentu.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 16.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija