Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O PREKRŠAJIMA: Uvodi se zaštitna mera zabrane učestvovanja u postupcima javnih nabavki, koja može trajati do dve godine i to računajući od dana pravosnažnosti presude kojom je izrečen prekršaj


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije razmatraju Predlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima. Reč je o dopunama koje su minimalne, ali takođe veoma značajne za postupak javnih nabavki.

Osnovni razlog za ove dopune su potreba međusobne usklađenosti između dva zakona. Naime, zbog potrebe usklađenosti sa rešenjima iz Predloga zakona o javnim nabavkama, koji predviđa novu zaštitnu meru, neophodno je intervenisati i u Zakonu o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013, 13/2016 i 98/2016 - odluka US) i na taj način što će se u navedenom zakonu kao sistemskom propisati ta nova zaštitna mera.

Reč je o novoj zaštitnoj meri zabrane učestvovanja u postupcima javnih nabavki, a takođe je neophodno propisati i njen sadržaj, odnosno predvideti da se ova zabrana sastoji u privremenoj zabrani učiniocu prekršaja da učestvuje u postupcima javnih nabavki.

Zaštitna mera može trajati do dve godine i to računajući od dana pravosnažnosti presude kojom je izrečen prekršaj. Naravno, i stupanje na snagu ovog zakona je usklađeno sa početkom primene Zakona o javnim nabavkama, naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, obrazlažući taj zakonski predlog u parlamentu.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 16.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija