Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU: Uvodi se poboljšan sistem kontrole, odnosno dostavljanje dokaza za praćenje i poznavanje priređivača, kako bi se prikupili podaci i informacije o vlasničkoj strukturi priređivača, upravljačkoj strukturi priređivača i finansijskim pokazateljima osnivača priređivača


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije razmatraju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Glavne izmene zakona odnose se na usklađivanje sa propisima EU, tj. Direktivom 2015/849 i Direktive 2018/843, kojima se uređuje oblast sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i prihvatanje Preporuke 28 Manivala, tj. tela Saveta Evrope koji se bavi procenom usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima.

Ciljevi Predloga zakna su: stvaranje pravnog okvira za adekvatnu kontrolu i preventivno delovanje radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u oblasti igara na sreću, sprečavanje lica koja su povezana sa kriminalom da budu vlasnici ili da upravljaju pravnim licima koja priređuju igre na sreću.

Naime, uvodi se poboljšan sistem kontrole, odnosno dostavljanje dokaza za praćenje i poznavanje priređivača, kako bi se prikupili podaci i informacije o vlasničkoj strukturi priređivača, upravljačkoj strukturi priređivača i finansijskim pokazateljima osnivača priređivača.

Takođe, stavlja se dodatno težište na zabranu povezanosti sa licima koja su povezana sa kriminalom, odnosno koja su osuđena za određena krivična dela i teže povrede propisa kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, obrazlažući taj zakonski predlog u parlamentu.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 16.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija