Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Privrednici iz pet opština srednjeg Banata protive se komorskom načinu udruživanja. Najavljuju da obaveznu članarinu neće plaćati i pozivaju kolege iz drugih regiona da odbiju ovaj namet


Uz poruku da ne prihvataju članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) koje je obavezno od 1. januara 2017. godine, privrednici iz pet opština srednjeg Banata, okupljeni u poslovnoj zajednici "ZREPOK" iz Zrenjanina, odlučili su da ne plaćaju članarinu.

- Ne znamo kakve će biti posledice, ali ni šta država namerava da preduzme povodom našeg zahteva za preispitivanje Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015). Očekujemo da se oglasi Ustavni sud, pred kojim je pokrenuta inicijativa za ocenu ustavnosti odredbe o obaveznom komorskom članstvu - saopštilo je predsedništvo ZREPOK-a.

Devet članova ovog poslovnog udruženja, u čijem sastavu je 25 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju više od 3.000 radnika i ostvaruju više od 10 odsto ukupnog prihoda Srednjobanatskog okruga, smatraju da privrednici umeju da sami najbolje prepoznaju sopstvene i zajedničke interese. Takođe, da treba samostalno da odlučuju o članstvu u organizacijama, a ne da im se nameću neustavne obaveze.

- Članarina za PKS samo je još jedno od dodatnih opterećenja za privredu. Određena je isključivo na bazi bruto godišnjih prihoda privrednih subjekata, ne uvažavajući realno njihovu finansijsku sposobnost da nose ovo opterećenje - decidiran je Stevo Kočalka, predsednik ZREPOK-a, naglašavajući da je projektovani budžet PKS za 2017. četiri puta veći od dosadašnjeg.

Usvojena odluka o članarini, ističu u ZREPOK-u, favorizuje velike i uglavnom strane kompanije na račun pre svega srednjih preduzeća, koja su najzdraviji deo srpske privrede.

- "ZREPOK" nema ništa protiv postojanja PKS, ali članstvo u njoj ne sme da bude obavezno. Ukoliko je državi zaista stalo do komore, onda može da joj prepusti neke poslove koje sada obavljaju razne državne agencije i tako obezbedi održivost komorskog sistema - poručuje Kočalka, a privrednici okupljeni oko ZREPOK-a pozvali su kolege iz drugih regiona da podignu glas i odbiju nametnutu članarinu.

Godišnja članarina za 44 srednjobanatske firme povećana je sa 15 na skoro 40 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, Slobodan Pašić, 19.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija