Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ODREĐIVANJU DELATNOSTI KOD ČIJEG OBAVLJANJA NE POSTOJI OBAVEZA EVIDENTIRANJA PROMETA NA MALO PREKO ELEKTRONSKOG FISKALNOG UREĐAJA: Unija poslodavaca Srbije traži izmenu Uredbe, kako bi se zanatske radnje sa paušalnim oporezivanjem ostavile van domašaja e-fiskalizacije


U inicijativi upućenoj Socijalno-ekonomskom savetu Unija poslodavaca Srbije (UPS) ukazala je na nezahvalan položaj zanatlija za koje online fiskalizacija predstavlja dodatno opterećenje na već ionako niske zarade.

Posledice ne malih troškova e-fiskalizacije biće potpuno gašenje malih zanatskih radnji ili prelazak u sivu zonu poslovanja. Procene Unije poslodavaca pokazuju da će trošak fiskalizacije biti veći od 200 evra, koliko država nudi kao pomoć u ovom procesu.

“Najveći izdatak imaće mali privrednici koji fiskalni uređaj tek treba da kupe. I neki drugi će dodatno platiti uređaj za štampanje, ili internet koji nemaju u lokalu, jer ne smemo zaboraviti da je ovde reč i o velikom broju malih zanatskih radnji. Iz tih razloga stav Unije poslodavaca je da je ovakav vid e-fiskalizacije došao u nezgodnom trenutku i da ima previše širok obuhvat obveznika”, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

Kada je reč o zanatlijama, u UPS napominju da su to uglavnom poreski obveznici koji plaćaju paušalni porez, kojima vođenje poslovnih knjiga bitno otežava poslovanje, a koji su inače najčešće jako daleko od šest miliona dinara godišnjeg prometa, što je nivo iznad koga je vođenje poslovnih knjiga obavezno.

“Osim toga, zanatske delatnosti se najviše nalaze na udaru sive ekonomije, odnosno nelegalne konkurencije koja radi van legalnih poreskih tokova. Nametanje fiskalnih kasa u ovom sektoru biće neproduktivno i iz ugla prihoda državnog budžeta i iz ugla bukvalno opstanka velikog broja malih zanatlija, kojima je ovaj posao jedini prihod, a i jedini izvor finansiranja celih porodica, objašnjavaju iz UPS-a.

Zbog teškog položaja u kom se našle zanatlije, Unija poslodavaca Srbije predložila je Socijalno-ekonomskom savetu da zatraži izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja ("Sl. glasnik RS", br. 32/2021). Cilj je da se pomenute zanatske radnje sa paušalnim oporezivanjem ostave van domašaja e-fiskalizacije.

“Bez ikakve sumnje, bilo kakvo dodatno opterećenje smanjilo bi ionako nisku zaradu koju zanatlije ostvaruju. Posledica će biti ili potpuno gašenje ovakvih poslova ili njihov neminovan prelazak u sivu zonu poslovanja”, zaključuju u Uniji poslodavaca Srbije.

Izvor: Vebsajt Biznis, Marija Jovanović, 14.10.2021.
Naslov: Redakcija